LAPTELE ACRU ÎI PROTEJEAZĂ PE BĂRBAȚI DE INFARCT

Distribuie pe:

Cercetătorii finlandezi de la Universitatea din Finlanda de Est, citați de descopera.ro, susțin că, pentru bărbați, laptele acru și, în general, produsele lactate fermentate, cu mai puțin de 3,6% grăsimi, împiedică producerea unui eveniment cardiac major care duce la deces, în timp ce lactatele nefermentate cresc acest risc.

“Studiul nostru s-a referit la factorul de risc pentru boli coronariene, investigând legătura dintre utilizarea lactatelor fermentate și a altor produse lactate și riscul de infarct miocardic.

La studiu au participat aproximativ 2.000 de bărbați. Dietele subiecților au fost cercetate la începutul studiului, între 1984 și 1989, după care au fost urmărite, în medie, timp de 20 de ani. În timpul studiului, 472 de bărbați au făcut un infarct miocardic.

Subiecții au fost împărțiți în grupuri pe baza consumului de produse lactate diferite, urmat de o comparație a riscului consumatorilor de lactate cel mai mare și cel mai scăzut, luând în considerare mai multe variabile nutriționale și de stil de viață.

Persoanele care au consumat cele mai multe lactate fermentate cu sub 3,5% grăsime (în majoritatea cazurilor fiind vorba de laptele acru) au avut un risc cu 26% mai mic de infarct miocardic, comparativ cu cei care consumau cel mai puțin astfel de produse. De asemenea, consumul produselor lactate cu conținut mare de grăsimi, cum ar fi brânza, nu a arătat nicio asociere cu riscul de infarct miocardic.

În schimb, consumul foarte mare de produse lactate nefermentate a fost asociat cu un risc crescut de infarct miocardic. Cel mai utilizat produs din acest grup de produse a fost laptele.

În concluzie, bărbații cu un consum ridicat de produse lactate fermentate au un risc mai mic de infarct miocardic decât cei care consumă mai puține astfel de produse sau lapte. Pe de altă parte, consumul foarte ridicat de produse lactate nefermentate (laptele proaspăt, spre exemplu) a fost asociat cu un risc mai mare de infarct miocardic.

Studii anterioare au arătat mai multe efecte pozitive ale produselor lactate fermentate, de exemplu asupra nivelului de grăsime din sânge sau a riscului de boli de inimă, decât al altor produse lactate. Produsele lactate fermentate includ brânza, iaurtul, laptele acru, kefirul și sana”, explică oamenii de știință finlandezi.

Lasă un comentariu