ITINERARII

Distribuie pe:

- Femeile se împart în două categorii diametral opuse: Adevărate Doamne și Doamne Ferește.

- Bărbatul ideal nu bea, nu fumează, nu se droghează, nu bate, nu minte, nu înjură, nu fură, nu bârfește și... nu există.

- În Rai, Eva îl întreabă pe Adam: Mă iubești? Iar el îi răspunde: Da ce, am de ales!?

- Doi soți, discută între ei: - Soția mea mereu îmi spune să mâncăm crudități.

- Să știi că nici a mea nu-i place să gătească.

- Aflu că în România sunt operaționale 7 Centre Meteorologice Regionale, fiecare având în subrordine și în observație, prin sateliți, între 8 și 11 stații locale sau cu caracter interjudețean. De asemenea, că cea mai veche dintre ele a funcționat, încă din anul 1847, în vecinătatea vestitei Biblioteci “Batthyaneum” din Alba Iulia, iar cea de pe Vârful Omu, din Munții Bucegi, este situată la cea mai înaltă altitudine. Respectiv la 2505 metri. Temperatura maximă de plus 44,5 grade Celsius era consemnată în luna august a anului 1941, la Stația Ion Sion, de lângă Brăila, iar minima, de minus 38,5 grade Celsius, în ianuarie 1942, la Stația Bod-Brașov.

- Vă dau un sfat util. De ajungeți într-un mare oraș din lumea largă, sau chiar din țara voastră, cum ar fi municipii-reședință de județe și vreți să aflați realitatea exactă a momentului din acea localitate, urcați-vă într-un taxi și intrați în vorbă cu omul de la volan. De preferat, alegeți o mașină condusă de un taximetrist între două vârste. Așezați-vă pe scaunul de lângă el și nu vă scufundați în propriile voastre gânduri și păreri preconcepute. Spuneți-i că ați vrea să știți cât mai multe lucruri despre acel oraș și împrejurimile sale. În doar câteva minute veți afla ce fac bine sau rău edilii acelui oraș, care-i starea de spirit a generației tinere și a celei mai puțin tinere, care-i viața de noapte a restaurantelor, barurilor, cinematografelor și teatrelor; unde se mănâncă cel mai sănătos și gustos, unde se doarme cel mai odihnitor și mai ieftin; unde este periculos să mergeți, fie ziua fie noaptea, etc., etc. Mulțumiți-i, onorându-l cum credeți de cuviință, dar și rugați-l să vă ofere numărul său de telefon, pentru a-l putea avea, la nevoie, un fel de ghid și chiar de înger păzitor și sfătuitor.

- Scriitorul francez Honore de Balzac (1799-1850), adeseori spunea că “Prostia e de două feluri: tăcută și vorbăreață.”. În ceea ce mă privește, prefer a doua variantă, pentru că-mi aduce în casă sonorul zgomotos al televizorului. Recunosc că, cu voia mea prostească. Dar promit să-l trimit la fier vechi, pentru ca astfel să se aleagă praful și de el și de vorbele și imaginile sale. Vorbe nu numai bârfitoare, dar și enervant de țipătoare și de mincinoase!

- Ați observat ce se petrece de la o vreme încoace?: Dacă-i cu plată, cultura nu prea contează. Și invers: dacă-i pe gratis, atunci toată lumea vine buluc la spectacolele ei. Iar de-i la iarbă verde sau iarna la schiat, cu siguranță că se va mânca bere cu mici mari, cu puțin muștar și cu multă pâine. Și asta, indiferent de-i muzică folk, populară, rok sau metalică; de se joacă țărănește sau se dansează domnește; de se râde sau se plânge; de-i teatru sau e ceartă pe scenă, de-i film artistic sau documentar și de desene animate! Iar dacă se încheie cu focuri de artificii, atunci îi musai “tare faină viața în Ardeal”.

- O vorbă înțeleaptă, care pentru mintea mea bătrână și obosită, rămâne cu autor necunoscut: “Nu există alb fără negru și nici fericire fără nefericire”. Ca urmare, pe ambele înțelesuri se poate broda fie un cântec doinit, fie un capitol de roman inspirat din viața satului românesc și transilvan.

- Este o enorm de mare diferență între grădinarul-floricultor-pomicultor și asfaltatorul-pietrar-pavator. Primul este chemat de stăpâna bogată a vilei sale să-i îmfrumusețeze grădina și curtea cu gazon de iarbă verde și cu pomi decorativi și fructiferi. Dar și cu flori înfloritoare și plăcut mirositoare. Al doilea este chemat de soțul soției sale ca să-i urâțească curtea și grădina casei cu dale din beton colorat, cu marmură alunecoasă, cu bolovani bolovănoși, cu faianță decorată fistichiu, cu gresie zdronțuroasă, cu griluri electrice și cu grătare fumegânde, purtătoare ale aromelor de mici, cârnăciori și fleici usturoiate, pișcoase, sărate și piperate.

- Un oarecare scriitor și jurnalist englez, pe numele său de Gilbert Keith Chesteron (1874-1936), ne-a lăsat să înțelegem că prietenii bărbați și pritenele femei te iubesc așa cum ești, în vreme ce soția sau soțul nu ostenesc în a te preschimba într-o altă persoană. Iar de nu-i izbutesc zadarnicul lor efort, atunci se miră cum și de ce anume au ajuns la divorț.

- Curând, după euforia electorală prezidențială, aproape generalizată, din toamna anului 2015, românul

s-a văzut din nou înșelat în așteptările sale extrem de modeste. Acelea de a trăi, el și ai lui, de la o zi la alta, cu ceva mai bine. Ca urmare, s-a văzut nevoit să își retrimită speranțele la muncă, în îndepărtata și neagra străinătate. Însă, nu mai înainte de a-și fi reactualizat relațiile cu profesorii-meditatori de limbi străine, precum cei de engleză, germană, spaniolă, franceză și italiană. Iar acest disperat și costisitor efort continuă să-l facă până și cei care știu să îndruge măcar o sută de cuvinte din amintite limbi ale occidentului european și nordului american.

Lasă un comentariu