CEANGĂII DIN MOLDOVA SPERĂ CĂ VOR BENEFICIA DE SLUJBE RELIGIOASE ÎN LIMBA MAGHIARĂ

Distribuie pe:

La Iași a fost consacrat, săptămâna trecută, episcopul Iosif Păuleț, cel de-al șaptelea episcop al Diecezei Romano-Catolice de Iași după ce Sfântul Scaun anunțase această decizie, dată fiind retragerea la pensie a episcopului Petru Gherghel. Ceangăii din Moldova, care mai vorbesc limba maghiară, speră că noul episcop va fi mai deschis decât predecesorul său în privința introducerii slujbelor în limba maghiară, informează MTI.

Etnograful Tinca Nistor, președintele Asociației Sfântul Ștefan din Pustiana, care de zeci de ani luptă pentru introducerea slujbelor în limba maghiară în Moldova, a declarat că speră că noul episcop le va asculta cererea și va permite săptămânal câte o slujbă în limba maghiară în acele sate de ceangăi unde există astfel de solicitare. Tinca Nistor a precizat că acesta a fost gândul cu care a participat la consacrarea episcopului și, din acest motiv, va cere în această toamnă audiență la noul episcop al diecezei.

Tinca Nistor consideră că noul episcop, deși provine dintr-o regiune în care romano-catolicii și-au pierdut de mult limba maternă maghiară, aparține unei noi generații de preoți, prin urmare, se așteaptă la o atitudine favorabilă din partea acestuia. Mai mult, a spus Tinca, există speranță și prin faptul că episcopul a fost decan al Decanatului de Bucovina, regiune multietnică ce a făcut parte cândva din monarhia austro-ungară, și poate că a avut ocazia și el să se întâlnească cu mărturiile multilingvismului.

Ceangăii din Moldova, care încă mai vorbesc dialecte ale limbii maghiare, luptă de aproape 30 de ani pentru autorizarea liturghiilor în limba maghiară.

Episcopul Petru Gherghel, care din 1978 a avut în posesie canonică dieceza, a declarat anterior că va permite liturghia în limba maghiară numai dacă va constata că cel puțin 2% dintre enoriași nu înțeleg limba română. Ulterior, el a respins slujba în limba maghiară pe motiv că în opinia sa limba ceangăilor nu este dialect al maghiarei.

Potrivit site-ului episcopiei, 206.000 de credincioși romano-catolici trăiesc în cele opt județe din Moldova care aparțin Diecezei de Iași. Cercetătorii maghiari estimează că numărul catolicilor din Moldova, care vorbesc un dialect al limbii maghiare, este în jur de 30.000-40.000, mai notează sursa citată.

Lasă un comentariu