LA CASA IANCULUI

Distribuie pe:

Miercuri, 14 august 2019, la Casa Memorială “Avram Iancu” din Târgu-Mureș a asistat un numeros public, interesat fiind de subiectul conferinței susținută de domnul jr. IOAN BERȚE, cu titlul “Memorandul adresat de Al. Papiu Ilarian domnitorului Cuza”. Documentul prezentat în integralitatea lui, a fost produs pentru uzul personal al domnitorului, el privind jaloanele în care era de dorit să se încadreze politica internă și externă a acestuia și a noului stat, Principatele Unite. Acest document scoate în evidență maturitatea politică a lui Al. Papiu Ilarian, înaltul său spirit de analiză, sinteză și de prevedere, discernământul, talentul de bun sfătuitor pentru domnul Cuza. El era în fapt parte din doleanțele celor nevoiași, clar exprimat inclusiv la Adunarea de la Blaj din 3/15 mai 1848.

În cuprinsul documentului său, Al. Papiu Ilarian a crezut de cuviință a-i arăta domnului Cuza că cele mai stringente probleme ce trebuiesc a fi rezolvate cât mai curând, pentru buna și necesara funcționare a Principatelor Unite, ar fi:

În plan intern:

- să se preocupe de organizarea și sporirea armatei;

- să câștige încrederea națiunii prin o bună administrație și dreptate în toate;

- să câștige inima poporului împroprietărindu-i pe țărani;

- să se preocupe de continua luminare și creșterea națiunii în adevăratul patriotism;

- să se sporească finanțele statului prin secularizarea averilor mănăstirești închinate;           

- să pună capăt intrigilor perpetue care strică partea cea mai vitală a națiunii.

În plan extern:

- domnul să stea în cele mai bune relații cu Italia și Franța, pe care să le convingă, prin agenții săi, că Ardealul este o țară românească;

- nici cu Rusia, nici cu Austria să nu strice relațiile înainte de timp;

- să-i asculte și pe unguri, fără a pierde din vedere neîmpăcata lor dușmănie față de români și îndeosebi față de ardeleni.

Așa cum s-a văzut, domnul Cuza a avut multă încredere în sfătuitorul său, pentru că acesta venea “din rândul poporului cel oropsit, căruia îi știa necazurile și suferințele sale”.

Completări la temă, deosebit de interesante, au făcut domul prof. NEMEȘ PETRU, președinte de onoare a Societății Patriotice “Al. Papiu Ilarian” din județul Mureș, și doamna dr. VOICA FOIȘOREANU, iar clipa de poezie a fost susținută de: dr. MARCOCI DORIAN, SILVIU RAȚIU și subsemnatul.

Lasă un comentariu