AZI, 13 AUGUST - ZIUA INTERNAȚIONALĂ A STÂNGACILOR

Distribuie pe:

Deși lumea a fost gândită pentru dreptaci (felul în care se închid și se deschid ușile, modul în care au fost concepute instrumentele muzicale, foarfecele etc.), aproape 13% din populația lumii este stângace, majoritatea reprezentând-o persoanele de sex masculin * Dintre europeni, cei mai mulți stângaci sunt în Olanda * Stângacii sunt mai predispuși la boli precum alergiile și migrenele * Mulți stângaci suferă de insomnie

* Stângacii sunt extrem de deștepți, iar unii dintre cei mai faimoși inventatori au fost stângaci - Isaac Newton, Benjamin Franklin) * Stângacii sunt mai predispuși la consumul de alcool * Stângacii sunt artiști foarte talentați și în mare parte urmează carierele creative * Cel puțin patru dintre cei mai cunoscuți ai SUA * Stângacii trebuie să-și taie frecvent unghiile, deoarece unghiile de la mâna stângă cresc mai repede * S-a constatat că, în lumea sportului, cei care performează în tenis, înot, baseball, box și scrimă sunt stângaci

* Stângacii se înfurie mai repede decât dreptacii * Persoanele stângace prezintă riscuri mai scăzute de a suferi de ulcer și de artrită * Potrivit unui studiu realizat de IFL Science, “stângacii prezintă o emisferă dreaptă a creierului mai dezvoltată, care este specializată pentru procese precum raționamentul spațial și abilitatea de a roti reprezentările mentale ale diverselor obiecte” * Stângăcia este mai frecventă în cazul gemenilor * Mamele în vârstă de peste 40 de ani au mai multe șanse de a naște copii stângaci * Aproape 26% dintre absolvenții de studii superioare devin mai bogați decât colegii lor dreptaci * Stângăcia este ereditară și un exemplu perfect este familia regală britanică, unde regina Elisabeta a II-a, prințul Charles și prințul William sunt toți stângaci

* Stângacii au simțul auzului mai dezvoltat * Stângacii snt mai predispuși la tulburări mintale * Unii dintre cei mai celebri criminali au fost stângaci - Jack Spintecătorul, Sugrumătorul din Boston și Osama Bin Laden * Stângacii s-au dovedit a fi buni luptători

* Biblia menționează mâna dreaptă de aproape 100 de ori, în contexte pozitive, iar mâna stângă doar de aproximativ 25 de ori și, de fiecare dată, în sens negativ * Se presupune că durata de viață a stângacilor este mai mică decât a dreptacilor.

În 1990 s-a constituit Clubul Stângacilor (Left-Handers Club) cu scopul de a menține legătura între stângacii din întreaga lume și de a face cunoscute nevoile și cerințele acestora. În 1992, Clubul a inițiat marcarea Zilei internaționale a stângacilor, pentru a crește gradul de conștientizare publică asupra avantajelor și dezavantajelor de a fi stângaci.

Până în prezent nu s-a descoperit o explicație științifică pentru folosirea prioritară a mâinii stângi în locul celei drepte, unele teorii susținând că este o problemă genetică, altele că ar fi determinată de factori externi. În zilele noastre, stângacii nu mai sunt priviți cu suspiciune, teamă sau antipatie, iar opoziția dreptaci-stângaci nu mai constituie un criteriu de discriminare.

Preferința pentru utilizarea mâinii drepte sau a celei stângi este o manifestare a unui fenomen natural numit lateralitate - tendința ființelor vii înzestrate cu simetrie bilaterală de a utiliza predominant o parte sau alta - stânga ori dreapta - a corpului.

Alți stângaci celebri: Pablo Picasso, Isaac Newton, Albert Einstein, Leonardo da Vinci, Michelangelo, Wolfgang Amadeus Mozart, Charlie Chaplin, Lady Gaga, Bill Gates, Barack Obama.

În România nu există date statistice clare în ce-i privește pe stângaci: potrivit primei încercări de evaluare a acestora, a reieșit că stângacii ar reprezenta cam 10% din populație. Marja de eroare este însă destul de mare, întrucât numărul de cazuri incluse în sondaj - 1.400 - este relativ mic. S-a constatat, însă, că numărul copiilor stângaci este tot mai mare: dacă, înainte erau unul sau câțiva într-o clasă, acum, mai mult de un sfert din copiii dintr-o clasă sunt stângaci. (surse - lefthandersday.com, seriousfacts.com, totb.ro)

Lasă un comentariu