GHERETA SANTINELEI - DIN GRĂDINA CASTELULUI REGINEI MARIA, DIN BALCIC

Distribuie pe:

Poarta mare cu două canaturi a Castelului, care seamănă cu un turn de control, este intrarea principală în complexul Castelului dinspre uscat. Cândva, aceasta era ghereta santinelelor. Deasupra porții se afla un felinar cu becuri în formă de lumânări de ceară și lumina drumul vizitatorilor întârziați. Porțile grele din lemn se deschideau pentru a-i întâmpina pe apropiații, prietenii și oaspeții reginei Maria. În adânciturile din zidurile de piatră stăteau permanent gărzile Castelului. Cele două sfere de scoici marine de pe partea exterioară au fost montate încă de la construirea complexului Castelului.

De la etajul doi se pot observa patru direcții în același timp, drumul către vila Izbânda, cel către Castel, către mare și drumul către Grădina Divină. Această clădire este cunoscută astăzi drept vila Ghereta santinelelor.

Drumul continuă către moara de odinioară, în prezent Administrația Institutului Cultural de Stat - Centrul Cultural Castelul. Aici se află și unul din pomii seculari care se află în parcul Castelului, plopul alb.

 

 

Lasă un comentariu