NICOLAE IORGA - MATERIA, DUHUL ȘI... CREAȚIA

Distribuie pe:

* “Este o știință pe dos (mincinoasă) aceea care îndrăznește să ne asigure că numai materia există și că numai legile ei guvernează lumea”.

Armand Gautier “Les manifestations de la vie, derivent-alles toutes des forces materiellesi” - Ed. Carre et Naud-1897.

Membru al Academiei de Științe, profesor de chimie la Facultatea de Medicină din Paris. Este unul din oamenii de știință ai timpului, care susțineau existența unei “cauze primare” - Dumnezeu.

***

* “Cât ești de mare, Doamne! Și cât de admirabile sunt operele tale! Glorificați-l pe Domnul, puteri, eloimi, angeli!”

***

Ion Heliade Rădulescu (1802-1872), “Anatolida” - “Imnul creației”, scriitor, lingvist, gânditor, om politic, membru fondator al Academiei Române și primul său președinte, considerat cel mai important ctitor din cultura română prepașoptistă.

***

* “Dumnezeu? Toată lumina de soare și toată lumina de suflet, care a fost, care este și care poate să fie. Prin religia ortodoxă suntem contemporanii martirilor, prin ea vorbim cu strămoșii noștri în graiul lor, prin ea suntem frați în dezlegarea plină de nădejde a celor mai grele probleme. Ortodoxia este legea de bază și tradițională a neamului nostru. Românii nu sunt raționaliști ca apusenii. Legea Răsăritului nu privește cu dușmănie Apusul. Pe noi ne-au făcut creștini, misionari plini de credință, veniți între noi să propoveduiască lumina adevăratei credințe. La început n-am avut decât episcopi sătești, stareți de schituri, fără organizație între ei. Preotul de sat a fost întotdeauna sfătuitorul și mângâitorul românilor. În România de azi trebuie să privim veșnic către această Biserică Națională și falnică, fiind convinși că numai prin ea se poate ridica poporul. Națiunea nu se înalță în primul rând prin învățători, notari sau jandarmi, ci prin credința și dragostea de țară a preoților”.

Nicolae Iorga (1871 -1940), “Telegraful Român”, I Ianuarie 1940, pag. 3, nr. 5, om politic, cel mai mare istoric român, critic literar, documentarist, dramaturg, poet, enciclopedist, memorialist, ministru, parlamentar, prim-ministru, prof. universitar, academician.

Lasă un comentariu