ȘEDINȚA DE GUVERN PRIVIND RECTIFICAREA BUGETARĂ A FOST TENSIONATĂ DIN CAUZA ALDE

Distribuie pe:

Rectificarea bugetară pe care Guvernul a adoptat-o în ședința de luni este una pozitivă și va asigura sumele necesare pentru plata salariilor, pensiilor și tuturor indemnizațiilor sociale, pentru buna funcționare a tuturor instituțiilor, cât și pentru continuarea investițiilor în domeniile prioritare, a declarat prim-ministrul Viorica Dăncilă.

“În ședința de Guvern de ieri s-a adoptat proiectul rectificării bugetare pe care ministrul Finanțelor l-a prezentat în prima lectură în ședința precedentă. Așa cum am spus și data trecută, este o rectificare pozitivă prin care asigurăm sumele necesare pentru plata salariilor, pensiilor și tuturor indemnizațiilor sociale, pentru buna funcționare a tuturor instituțiilor, cât și pentru continuarea investițiilor în domeniile prioritare”, a precizat Dăncilă, în deschiderea reuniunii Executivului.

Premierul a menționat că, în urma rectificării, bugetul Ministerului Sănătății rămâne la nivelul alocat la începutul anului.

“Fondurile vor fi utilizate în continuare pentru dotarea și reabilitarea tuturor unităților sanitare din țară, precum și pentru continuarea programelor naționale de sănătate, asigurarea medicamentelor compensate și plata majorată a salariilor pentru cadrele medicale”, a explicat Dăncilă.

Ea a adăugat că Educația “va beneficia în continuare de fonduri mai mari cu 42,4% față de anul 2018”. “Dacă întârzierile din primul semestru vor fi recuperate vom reveni cu sume suplimentare la a doua rectificare”, a spus prim-ministrul.

“Vom continua programele începute în Educație, inclusiv cel privind plata pentru rechizitele școlare pentru copiii din familii cu veniturile reduse. Reducerea de aproximativ un miliard de lei a bugetului Ministerului Educației se referă în principal la Programul “Merg la școală”, care, din păcate, nu a fost pregătit pentru a putea fi finanțat și implementat până la sfârșitul acestui an”, a afirmat Viorica Dăncilă.

Premierul a explicat, de asemenea, că “sunt reanalizate cheltuielile de personal care au fost supraestimate inițial”.

“Fondurile prevăzute după rectificare asigură plata salariilor până la sfârșitul anului, a titlurilor executorii și aplicarea Legii 85/2016. Menționez că la instituțiile la care au fost diminuate creditele bugetare nu au fost diminuate și creditele de angajament, astfel încât să nu fie afectat procesul de contractare a proiectelor finanțate din fonduri europene, precum și a lucrărilor de investiții. Așa cum este normal, repartizăm sumele necesare acolo unde este nevoie, reducând din zonele în care banii nu vor fi folosiți până la finalul acestui an”, a susținut Dăncilă.

Șeful Executivului a menționat că prin rectificarea bugetară vor fi sprijiniți și cei care au suferit de pe urma inundațiilor, alunecărilor de teren sau altor calamități naturale.

Lasă un comentariu