GUVERNUL VA INTRODUCE NOI SANCȚIUNI PENTRU FOLOSIREA INADECVATĂ A TELEFONULUI MOBIL DE CĂTRE CONDUCĂTORII AUTO

Distribuie pe:

Guvernul a adoptat în ședința de luni un proiect de ordonanță de modificare a OUG 195/2002 privind circulația pe drumurile publice, prin care se introduc noi sancțiuni în cazul folosirii inadecvate de către conducătorii de vehicule a telefoanelor mobile sau a oricărui dispozitiv mobil prevăzut cu funcția de înregistrare ori redare text, foto sau video, atunci când se află în timpul mersului.

Astfel, potrivit notei de fundamentare, prin actul normativ se propune: “interzicerea, în timpul conducerii pe drumurile publice a unui vehicul aflat în mișcare, ținerii în mână sau folosirii cu mâinile, în orice mod, nu numai a telefonului mobil, ci și a oricărui dispozitiv mobil prevăzut cu funcția de înregistrare ori redare text, foto sau video”.

De asemenea, se reglementează sancțiunea “cu amenda prevăzută în clasa a III-a de sancțiuni (aceeași ca la conducătorii de autovehicule) și pentru conducătorii de vehicule pentru care nu este prevăzută obligativitatea deținerii permisului de conducere, pentru săvârșirea contravenției “ținerea în mână sau folosirea cu mâinile, în orice mod, în timpul conducerii pe drumurile publice a unui vehicul aflat în mișcare, a telefonului mobil, precum și a oricărui dispozitiv mobil prevăzut cu funcția de înregistrare ori redare text, foto sau video”.

Totodată, se introduce “noua sancțiune de 6-8 puncte amendă (clasa a III-a) și 4 puncte de penalizare, pentru săvârșirea de către conducătorul de autovehicul, tractor agricol sau forestier ori tramvai a contravenției indicate”.

Proiectul de act normativ propune și “un mecanism mai aspru de sancționare, raportat la pericolul social al faptei, în situația în care utilizarea telefonului mobil, precum și a oricărui dispozitiv mobil prevăzut cu funcția de înregistrare ori redare text, foto sau video, în alte condiții decât cele permise, se realizează concomitent cu încălcarea unei reguli pentru circulația vehiculelor, în acest caz aplicându-se sancțiunea contravențională complementară a suspendării dreptului de a conduce pentru o perioadă de 30 de zile pentru conducătorii de autovehicule”.

Pe agenda ședinței Executivului figurează și un proiect de hotărâre pentru aprobarea măsurilor privind nivelul de siguranță și securitate în funcționare a Sistemului Electroenergetic Național, precum și măsurile în legătură cu realizarea stocurilor de siguranță ale Sistemului Electroenergetic Național în ceea ce privește combustibilii și volumul de apă din lacurile de acumulare pentru perioada 1 noiembrie 2019 - 31 martie 2020.

Un alt proiect de hotărâre care urmează să fie aprobat de Guvern vizează schimbarea denumirii amplasamentului obiectivului de investiții, situat în municipiul București, Bulevardul Unirii, sectorul 3, din “Esplanada” în “Cartierul pentru Justiție” și “proiecte de interes public ale municipiului București” precum și pentru aprobarea programului prioritar de reconversie funcțională a amplasamentului.

De asemenea, Guvernul va adopta și un memorandum cu tema: Dizolvarea Companiei Naționale de Radiocomunicații Navale “Radionav” - S.A. Constanța.

Executivul a aprobat în ședința de luni și prima rectificare bugetară din acest an, actele normative aferente rectificării fiind dezbătute în primă lectură în reuniunea de joi a Guvernului.

 

Lasă un comentariu