PESTE 2 MILIOANE DE MUSULMANI PARTICIPĂ LA PELERINAJUL DE LA MECCA

Distribuie pe:

Peste două milioane de musulmani au început vineri pelerinajul anual la Mecca, în Arabia Saudită, iar autoritățile au emis avertizări împotriva oricăror tentative de politizare a acestui eveniment religios pe fondul tensiunilor persistente din Golf, relatează AFP.

Gestionarea fluxului neîntrerupt de pelerini și garantarea siguranței acestora în timpul “hajj”, una dintre cele mai mari adunări religioase din lume, reprezintă o imensă provocare logistică pentru regatul saudit.

Zeci de mii de membri ai forțelor de ordine au fost mobilizați pentru evitarea producerii unei noi tragedii în timpul pelerinajului, îndoliat în trecut de busculade sângeroase, cea mai gravă dintre acestea lăsând în urmă aproape 2.300 de morți, în 2015, în timpul ritualului de lapidare a satanei.

În total, aproximativ 2,5 milioane de credincioși, străini sau locuitori din Arabia Saudită, au parcurs “hajj” în acest an, potrivit presei locale.

“Toate instituțiile statului au fost mobilizate” și “suntem mândri că suntem gazdele lui Dumnezeu”, a declarat presei purtătorul de cuvânt al forțelor de securitate, Bassam Attia.

Potrivit unui reprezentant al instituției responsabile de “hajj”, Hatem bin Hassan Qadi, “peste 1,8 milioane de vize au fost emise online, fără a se mai trece prin consulate - un succes”.

Venind din întreaga lume, grupuri de credincioși s-au deplasat spre Mecca, în vestul Arabiei Saudite, pentru a efectua “hajj”, unul dintre cei “cinci stâlpi” ai islamului, pe care fiecare musulman trebuie să îl îndeplinească cel puțin o dată în viață, dacă are posibilitatea. “Prin încheierea «hajj» ne simțim purificați și întâlnim oameni din întreaga lume. Este grandios”, a declarat pentru AFP, Mohamed Jaafar, un egiptean de 40 de ani.

“Senzație de nedescris”.

“Este o senzație de nedescris. Trebuie s-o trăiești ca să înțelegi”, a murmurat la rândul său un algerian de circa 50 de ani, care participă la “hajj” pentru prima dată. “Este o oportunitate de aur”, a adăugat femeia care îl însoțea.

Amenajată într-o vale deșertică și interzisă persoanelor care nu sunt musulmane, Mecca găzduiește Kaaba, o structură cubică îmbrăcată într-o pânză neagră brodată cu aur, inima Marii Moschei. Către ea se orientează musulmanii din întreaga lume în timpul celor cinci rugăciuni zilnice. Pelerinii trebuie să efectueze șapte ocoluri ale Kaaba.

“Hajj” este constituit dintr-un set de rituri care se desfășoară în inima orașului sfânt al islamului și în împrejurimi.

Vineri, pelerinii au asistat la rugăciunea săptămânală în Marea Moschee.

Procesiunile au continuat apoi spre Mina, de lângă Mecca, pe jos sau în autobuzele puse la dispoziție de autorități.

Mina, o vale îngustă având împrejur munții stâncoși, se transformă cu ocazia fiecărui “hajj” într-o tabără imensă de corturi albe destinate adăpostirii pelerinilor.

Aproximativ “350.000 de corturi cu aer condiționat au fost amenajate”, a declarat un oficial saudit.

Lasă un comentariu