ÎN MEMORIAM-CRISTINA PASZLER (1 MAI 1931-17 AUGUST 2018)

Distribuie pe:

MOTTO: ”Nu există artă mai frumoasă decât arta educației; pictorul și sculptorul fac doar figuri fără viață, dar educatorul crează un chip viu.Uitându-se la el , se bucură și oamenii , se bucură și Dumnezeu.”(Ioan Gură de Aur)

 

            La data de 24 august 2019, în localitatea Sarmașu, va avea loc ceremonia dezvelirii bustului renumitei profesoare de chimie Paszler Cristina,de la a carei plecare într-o altă dimensiune,în 17 august 2018, se împlinește un an.

            Bustul ridicat la inițiativa inginerului Istafie Cubleșan, prin contribuția unor foști elevi, colegi și prieteni, reprezintă un omagiu și un semn de recunostință față de profesoara în fața căreia mulți dintre foștii elevi își pleacă fruntea și varsă o lacrimă, în semn de aducere aminte și aleasă prețuire.

            Stăpânită de o mare dragoste față de meseria de educator, de pasiunea de a forma caractere, de o mare iubire pentru chimie, s-a dedicat întru totul celor dornici să studieze și să se formeze în domenii precum chimia, medicina, ingineria, etc. Acolo, unde descoperea sămânța prielnică unei dezvoltări performante, făcea totul, iclusiv eforturi financiare personale, pentru a-i ajuta pe cei care proveneau din familii cu posibilitați financiare reduse.

            Viața ei s-a identificat cu laboratorul de chimie, cu pregătirea la cel mai înalt nivel a copiilor de pe Câmpie, deveniți elevi ai Școlii Medii Mixte din Sarmașu .Generații de medici umani, veterinari, ingineri chimiști, profesori de chimie, cercetători de renume din țară și străinătate îi datorează succesul și ii păstrează, cu drag, imaginea în memorie.

            Ar fi avut posibilitatea să plece în funcția de inspector școlar de specialitate la Tg. Mureș, în cea de cercetător în Cluj-Napoca, sau în alte domenii, dar și-a ales vocația vieții, cea de profesor de chimie la Sarmașu.De-a lungul timpului, i-au trecut prin clasele la care a predat peste 4000 de elevi, asupra multora punându-și amprenta de dascăl exigent, conștiincios,corect și sufletist.

             Ceea ce a caracterizat-o, în mod special, ne-a spus-o și regretatul  profesor Iulius Moldovan:”Pasiune și răbdare, înalt simț al răspunderii și medestie.” Pe parcursul îndelungatei cariere didactice, a fost distinsă cu numeroase Titluri și Diplome, între care:”Profesor fruntaș” (1967),”Cetățean de Onoare”al orașului Sărmașu (1999),”Diploma Aniversară” a Școlii Medii Mixte din Sarmașu(1965-2005).

            Am iubit-o, am prețuit-o, am admirat-o și i-am preluat o parte din exigența însoțită de dragoste ,sensibilitate și preocupare pentru ca ,cei pe care i-am educat să reușească în viață.Pentru tot ce a reprezentat pentru mine și familia mea, pentru sacrificiiile pe care le-a făcut, în diverse situații, pentru că Dumnezeu mi-a dat prilejul să-i fiu aproape de-a lungul timpului, nu pot încheia decât aducându-i un pios omagiu prin care-mi exprim dragostea pe care i-am purtat-o. Îmi lipsesc lungile convorbiri telefonice, sfaturile și comentariile pe care le făceam împreună.

            Veșnică pomenire, Cristina Paszler !

 Felicitări autorităților locale pentru sprijinul acordat și felicitări tuturor celor care au simțit nevoia să fie părtași la realizarea Bustului, în amintirea distinsei  profesor ! Menționez că lucrarea este opera cunoscutului sculptor Astaluș Ioan,  pe care îl prețuiesc pentru talentul, modestia și dăruirea sa.

 

Luduș,16 august 2019            

Lasă un comentariu