SĂRBĂTOARE MARE LA SÂNMĂRTINUL DE CÂMPIE

Distribuie pe:

Data de 15 august, în Ziua Adormirii Maicii Domnului, la Sânmărtinul de Câmpie, comuna Râciu, a rămas în conștiința localnicilor, nu doar ca una din cele mai importante sărbători creștine, ci și un prilej de bucurie și un sentiment de împlinire și pace sufletească. Asta, în primul rând, prin faptul că la Sfânta Liturghie, în zi de sărbătoare, a participat un remarcabil sobor de preoți, având în frunte pe IPS Irineu, arhiepiscop de Alba Iulia, protosinghel Teodul Libeg, starețul mănăstirii, preacucernicul părinte protopop Olimpiu Zăhan și mulți alții.

Mănăstirea Sânmărtinul de Câmpie are hramul Adormirea Maicii Domnului, iar biserica veche, din lemn, poartă hramul Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil.

Sfânta Liturghie a fost una cu totul ieșită din comun, prin aportul, pe lângă soborul de preoți, și prin dăruirea cu trup și suflet al corului bisericesc, al Ansamblului Doina din Albești, având instructori pe soții Dan și Felicia Laurențiu, cât și a interpreților Nelu Șopterean, Leontina Pop. După agapa creștinească de la mănăstire, în localitate s-a desfășurat un alt moment emoționant: sfințirea Muzeului Satului Sânmărtinul de Câmpie. Trebuie precizat faptul că îndrăgitul interpret de muzică populară, Nelu Șopterean, ne-a mărturisit că și-a dorit mult să-și împlinească visul, acela de a face un muzeu etnografic al satului Sânmărtinul de Câmpie. La începutul evenimentului s-a asistat la o defilare de cai și călăreți. Sfințirea muzeului a fost infăptuită de IPS Irineu, ajutat de un sobor de preoți. Emoționante au fost vorbele adresate de IPS Irineu participanților la eveniment, referindu-se la rolul și importanța satului în societate, a țăranului și a muncii sale, iar demersul făcut de maestrul Nelu Șopterean pentru generațiile care vor veni, de păstrare, cunoaștere a valorilor satului românesc de pe Câmpie este un gest remarcabil. “Obiecte care au graiul pietrelor, care ne vorbesc cu maximă elocvență, mai puternic decât orice cântec de sirenă a lumii, despre noblețea înaintașilor noștri, despre trecutul nostru istoric, despre satul românesc în care s-a născut veșnicia, după expresia genialului poet român. Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a proclamat anul 2019 drept Anul Omagial al Satului Românesc”. La rândul său, gazda evenimentului, a ținut să mulțumească cuvintelor alese rostite de IPS Irineu, de prezența numeroasă la eveniment a prietenilor săi, adresând salutul oficialilor prezenți la eveniment, făcându-le în același timp succintă prezentare: Înalților Ierarhi bisericești, prof. Dorel Cozma din Bistrița, președintele Uniunii Mondiale de Folclor, Alexandru Cîmpeanu, vicepreședintele Consiliului Județean Mureș, senatorul Ioan Simionca, membru în comisia de cultură, comisar-șef Dumitru Bîltag, șeful Inspectoratului Județean Mureș, primarii Ioan Vasu - Râciu, Grigore Huza - Șincai, Dumitru Moldovan - Sântana de Mureș. Apoi a mulțumit prietenilor, vecinilor, rudelor care l-au ajutat în ridicarea și amenajarea muzeului, îndeosebi soției sale, Anuța, copiilor, meșterului din Maramureș, Vasile Urdă, lui Ioan Bota din Urmeniș, familiei Morariu. Au rostit alocuțiuni Dorel Cozma, Alexandru Cîmpeanu. În timpul intonării Imnului de Stat al României a fost înălțat drapelul tricolor al României. În final, la Căminul Cultural din localitate s-a desfășurat un amplu program artistic, unde au evoluat pe scenă Marian Suciu, Ansamblul “Doina” din Albești, Maria Precup, Ileana Moldovan, Cătălin și Ioan Gașpar, solista Teurdean Dalia, Ansamblul “Comlodul” din Sânmărtinul de Câmpie, Monica Florea, Aurica Huzuru Șugu, Diana Beldean, Nelu Șopterean și Ansamblul Profesionist “Cununa de pe Someș” din Bistrița.

Lasă un comentariu