SEMINȚELE ȘI ROADELE DE LA SPORT GRUP SAKURA

Distribuie pe:

Rodica Sonea este o nevăzătoare practicantă de arte marțiale, la clubul Sakura.

Mi-a încredințat câteva gânduri frumos exprimate în legătură cu acesta.

Viața oamenilor și întreaga societate crește și se dezvoltă precum o fac semințele florilor și a pomilor fructiferi. Inițiativele pe care le avem sunt asemeni semințelor care, plantate într-un sol roditor, dau recoltă bogată și pe termen lung. Grupul Sportiv Sakura din Târgu-Mureș este un exemplu viu care arată cum dintr-o idee s-a dezvoltat un întreg sistem benefic pentru societate.

Ideea (sămânța) a avut-o sensei Adrian Belean care, muncind voluntar și, chiar învățând de unul singur, a deschis noi perspective pentru cei care, până atunci, puteau doar să viseze la ele. Căci înainte de 2012, mulți nevăzători din România își doreau să practice și ei artele marțiale, dar se izbeau de prejudecățile sau neștiința antrenorilor. Iar solul fertil pentru această idee au fost atât nevăzătorii încântați de posibilitatea ce li se oferea, cât și asistenții voluntari, instituții ale statului, organizații neguvernamentale și, din când în când, unii sponsori discreți

În 2012, sensei Adrian Belean (centură Neagră, 6 dan) de la Sport Grup Sakura a dezvoltat un sistem de tip “umbră” de predare a artelor marțiale pentru nevăzători. Metoda constă în ghidarea nevăzătorilor în executarea tehnicilor de un karatist cu vedere. Am vrut să aflu motivația domnului Belean de a antrena nevăzători. Dumnealui mi-a spus: “Am considerat că nevăzătorii sunt cei mai vulnerabili când sunt atacați și am vrut să-i ajut prin ceea ce știu. A fost o provocare să-mi arăt mie însumi că așa ceva este posibil. Sunt cei mai buni elevi pe care poate să-i aibă un antrenor de Arte Marțiale; vă spun din proprie experiență.”

Inițial, sensei Adrian Belean și-a propus doar să-i învețe pe nevăzători, tehnici și metode de autoapărare. Văzând că învățătura prinde roade, a pornit cu ei spre performanță, făcând diverse demonstrații la diferite conferințe și competiții de arte marțiale din țară și din străinătate. Astfel, au ajuns și nevăzătorii să concureze la diferite competiții naționale, europene și mondiale, de unde s-au întors cu numeroase medalii.

Una dintre cele mai valoroase medalii pe care nevăzătorii români, practicanți de arte marțiale, au câștigat-o și au oferit-o României în preajma Centenarului Marii Uniri a fost medalia de aur pe națiuni, adusă de la Campionatul Mondial de Ju-Jitsu și para Ju-Jitsu, de la Malmo, din Suedia.

Echipa care a reușit această performanță este formată din karatiștii nevăzători. Ei au mai obținut în concursurile individuale de la acel campionat și câte o medalie de argint. Datorită acestor realizări, ei vor participa în acest an la Campionatul Mondial de Ju-Jitsu din Abu Dhabi. Amintesc că singura medalie la Ultimele Jocuri Paralimpice, din 2016, a fost obținută pentru România, de un judoka nevăzător. Cu astfel de rezultate, sportivii nevăzători devin exemple de viață pentru colegii lor mai mici, căci la clubul Sakura din Tg-Mureș se antrenează simultan sportivi cu vârsta cuprinsă între 6 și 56 de ani, sportivii cei mai în vârstă fiind nevăzători. Cei mai micuți învață cum să relaționeze cu nevăzătorii, cum să-i conducă, iar unii dintre karatiștii adolescenți devin asistenți ai nevăzătorilor și astfel devin și ei campioni, cu 2dan, centură maro, albastră, verde, portocalie.

Grupul Sportiv Sakura este în continuă dezvoltare. Din 2016 au început să se integreze în club și fete nevăzătoare, care au adus și ele rezultate bune. Tot aici practică artele marțiale și persoane cu dificultăți de auz și de vorbire.

Iată ce ne spune Shihan Adrian Belean despre felul în care a învățat să predea artele marțiale celor cu deficiențe senzoriale: “Eu, întotdeauna m-am transpus în situația celui pe care-l învăț. Când am încercat să predau pentru nevăzători, mi-am legat ochii. Când am încercat să văd ce simte un surdo-mut, mi-am pus dopurile de înot de la fiul meu cel mic, ca să văd, să înțeleg cum să direcționez sunetele pentru cei care nu aud și imaginile pentru cei care nu văd, în așa fel încât să mă înțeleagă ce vreau să le comunic”.

Sensei Adrian Belean este și inițiatorul proiectului Academia Para Sport la care sunt invitați să se alăture și persoanele cu dizabilități de intelect, sindrom Down și cu deficiențe locomotorii. De asemenea, sunt bine veniți și tinerii dornici de voluntariat, precum și sponsorii care doresc să susțină astfel dezvoltarea societății.

Le dorim succes sportivilor mureșeni de la Sport Grup Sakura, la Cupa României și la Cupa Transilvaniei, care vor avea loc la Cluj, sâmbătă, 17 august! Membrii echipei de la Sport Grup Sakura care vor participa la aceste competiții sunt sportivii nevăzători. Puteți să aflați mai multe despre acești sportivi și prin intermediul cunoscutelor rețele de socializare.

Lasă un comentariu