LISTA PÂNĂ LA ACEASTA DATĂ A CANDIDAȚILOR LA ALEGERILE PREZIDENȚIALE DIN ANUL 2019

Distribuie pe:

La data de 10 noiembrie a.c. vor avea loc alegerile prezidențiale în România. Vă prezentăm lista completă a candidaților care sunt susținuți de partidele politice, cât și a candidaților independenți. Primul tur al alegerilor prezidențiale 2019 are loc în data de 10 noiembrie. Candidatul ales trebuie să întrunească 50% + 1 din voturi. În caz contrar se trece la al doilea tur de scrutin care va avea loc la data de 24 noiembrie 2019.

1. Klaus Iohannis, candidat PNL. Președintele Klaus Iohannis a câștigat alegerile prezidențiale din 2014, în al doilea tur de scrutin (16 noiembrie) și a depus jurământul în Parlament la data de 21 decembrie 2014.

2. Viorica Dăncilă - candidat PSD. În ședința Comitetului Executiv Național din 15 iulie, PSD a respins propunerea ca liderul ALDE, Călin Popescu-Tăriceanu, să fie susținut la alegerile prezidențiale și a decis că va avea propriul candidat. O eventuală susținere reciprocă s-ar putea face în turul doi. La 23 iulie, Viorica Dăncilă a fost votată în Biroul Permanent Național pentru a fi candidat PSD.

3. Dan Barna - candidat USR-PLUS. În perioada 1-12 iulie 2019 s-a desfășurat campania pentru alegerea candidatului USR. A fost de ales între președintele partidului, Dan Barna, senatorul Mihai Goțiu și membrii USR, Dumitru Stanca și Dragoș Dinulescu. La 13 iulie a.c., Dan Barna a fost desemnat candidat al USR. La 21 iulie a.c., USR+PLUS a stabilit ca Dan Barna să fie candidatul alianței la prezidențialele 2019, iar pentru funcția de premier, Dacian Cioloș.

4. Călin Popescu Tăriceanu - candidat ALDE. Tăriceanu a anunțat în luna iulie 2019, că este decis să candideze la alegerile prezidențiale 2019, cu sau fără sprijinul coaliției de guvernare.

5. Pro România va decide între susținerea lui Sorin Cîmpeanu, Corina Crețu. Partidul l-ar putea susține pe Călin Popescu Tăriceanu în caz că liderul ALDE va pleca de la guvernare și nu va mai susține majoritatea guvernamentală. Pro România s-ar putea să susțină candidatura independentei Gabriela Firea.

6. Candidat PMP. Se va alege între Robert Turcescu, Theodor Paleologu, Mihai Neamțu, Eugen Tomac, George Mioc.

7. Ramona Ioana Bruynseels - candidat PPU, fost consilier guvernamental. Poate va candida ca independent.    

8. Viorel Cataramă - candidat PDL, președintele partidului, poate independent.

9. Sebastian Popescu - candidat PNR, președintele partidului.

10. UDMR va avea candidat propriu.

Candidați independenți alegeri prezidențiale 2019

11. Florentin Pandele, primar în orașul Voluntari.

12. Bogdan Stanoevici. Actor, în serialul de la Antena 1, “Fructul oprit”; director al Circului Metropolitan de Stat; fost secretar de stat în Ministerul Culturii.

13. Miron Cozma, fostul lider al minerilor din Valea Jiului.

14. Liviu Pleșoianu , deputatul PSD .

15. Sebastian Popescu, jurnalist, medic veterinar.

16. Ninel Peia, fost deputat.

17. John Banu, om de afaceri.

18. Claudiu Crăciun, lector universitar

Ce prevede Constituția?

Art. 83: (1) Mandatul președintelui României este de 5 ani și se exercită de la data depunerii jurământului.

(2) Președintele României își exercită mandatul până la depunerea jurământului de Președintele nou ales.

(3) Mandatul președintelui României poate fi prelungit, prin lege organică, în caz de război sau de catastrofă.

Modificarea legislației electorale - alegeri prezidențiale 2019, diaspora

Autoritatea Electorală Permanentă a propus abrogarea Legii nr. 370/2004 privind alegerea președintelui și înlocuirea acesteia cu un nou act normativ, care să preia votul anticipat, votul prin corespondență și simplificarea procedurilor la secțiile de votare din străinătate. La 3 iulie 2019, Camera Deputaților a adoptat, ca for decizional, cu 228 de voturi “pentru”, unul “împotrivă” și 19 abțineri, proiectul pentru modificarea unor acte normative privind votul în străinătate, la alegerile prezidențiale. Proiectul prevede prelungirea duratei de vot la trei zile - vineri, sâmbătă și duminică - pentru românii din diaspora. Vineri se votează între orele locale ]12-21, iar sâmbătă și duminică, între orele 7-21. De asemenea, românii din străinătate care se află la rând sau în secția de votare, la ora 21, când se închid secțiile, pot să voteze până la maximum ora 23.59.

Lasă un comentariu