TRADIȚIE ÎN SĂRBĂTOAREA GHEJEI

Distribuie pe:

Ca în fiecare an, în lunile verii iulie sau august, are loc cunoscutul eveniment cultural artistic, “GHEJA ÎN SĂRBĂTOARE”, acum, la ceea de-a V-a ediție. Este susținută de Primăria și Consiliul local al orașului Luduș, alături de Asociația culturală “Mureșul superior”. Duminica din 11 august 2019, se arăta fierbinte, de aceea programul organizat în această zi se rezuma la orele după-amiezii, de la ora 16. Prezentatorul programului artistic dl. Mihai Nașca de la TV Târgu-Mureș se află aici, participând la toate edițiile anterioare. Scena amenajată în curtea Școlii Generale, pe același spațiu amplu, își primește invitații din diferite locuri ale Transilvaniei. Programul se desfășoară cu soliști de muzică populară, muzică ușoară, dansuri tradiționale, fiecare cu specificul regional din care provin.

Ansamblul Plaiuri Noșlăcene are ca solist de muzică populară pe Alfred Garduli. Ansamblul Zestrea Găbudeană, cu soliștii de muzică populară Liliana și Viorel Moldovan și surorile Pangrațiu. Ansamblul Ardealul Luduș au prezentat o suită de dansuri populare cu 12 perechi de copii îmbrăcați în costume specifice. Din Cluj-Napoca, soliștii Ciprian Ardelean, Claudia Ferko, Marcela Vădan și cunoscuta Sava Negreanu Brudașcu. Din Brașov, solistul Flaviu Florea. Muzică ușoară, solistul Raul Furnea. Din Târgu-Mureș, soliștii Livia Sîrlea, Cristian Țăran și Ionela Maruțan. Ansamblul Ardealul din Luduș a prezentat 4 dansuri populare cu elevi între 7-14 ani având, și o solistă de 13 ani Szekely Karina, însoțiți de cei 2 instructori Mariana și Petru Pop. Am întâlnit și 2 standuri originale care mi-au atras atenția în afara celor cu produse alimentare. Un stand mic cu ii și cămăși tradiționale a căror autoare sunt două femei din Gheja, foarte talentate: Focșan Mariana și Mâlnă Lizica. Printre produsele expuse am descoperit și frumoase cătrințe, veste bărbătești, trăistuțe țesute la război și un steag de nuntă original, recondiționat, având 100 de ani. Un alt stand mai mic “Tonia cercei” din Târgu-Mureș, cuprinde o colecție de cercei artizanali realizați din lemn, piele, material textil sau cusute în motive geometrice, cu un larg spectru de culori și forme. Sorin Popșor, autorul acestora, lucrează intarsie cu laser pe lemn, iar ca produs finit obține cruci de 20 de cm cu Răstignirea Domnului. Mult succes tuturor.

Dintre oficialitățile prezente la acest eveniment cultural nu putea lipsi dl. primar al orașului Luduș, Cristian Moldovan, alături de consilierii Gelu Puia, amfitrionul din fiecare ediție, Liviu Botezan și Sebi Căpușan, cu nelipsitul său aparat foto, împreună cu Silviu Ludușan și activul jurnalist Ioan Borgovan de la Zi de zi. Invitații oficiali de la Târgu-Mureș, senatorul Horea Soporan cu soția, vicepreședintele C.J.M. Ovidiu Dancu, și primarul din Ațintiș, Halmagy Zoltan. După un discurs concentrat, legat de acest eveniment pe scena de spectacol, oficialii s-au retras în umbra serii, iar programul a continuat cu multă voie bună, până spre miezul nopții. Nu pot să omit prezența celor două instituții Poliția locală și Jandarmeria din Luduș, care de fiecare dată au fost prezenți la datorie. Așteptăm și alte ediții!

 

Lasă un comentariu