DURERILE DE CAP, CAUZATE DE CANICULĂ

Distribuie pe:

Specialiștii ne atrag atenția că valurile de caniculă cresc numărul celor care solicită ajutor medical, fie că este vorba despre lipotimie (leșin, fără oprirea respirației și a activității inimii), ritm cardiac accelerat sau insolație.

Temperaturile extreme sunt greu de suportat chiar și de cei mai rezistenți dintre noi, iar copiii și persoanele vârstnice sunt, cu precădere, categoriile cele mai expuse acestor riscuri.

Simptome

Un simptom des întâlnit pe perioada verii, îndeosebi în perioadele caniculare, este durerea de cap puternică, pulsatilă, localizată la nivelul tâmplelor, care poate migra spre ceafă și creștetul capului. Acest tip de durere survine la scurt timp după expunerea prelungită la temperaturi ridicate și poate fi însoțită și de alte simptome, precum greață, vărsături și senzație de leșin.

Durerile de cap pot fi însoțite și de alte simptome, în funcție de modul în care reacționează organismul la temperaturile extrem de crescute. De exemplu, dacă durerea de cap este cauzată de extenuarea termică, pot apărea și simptome precum amețeală, crampe musculare sau cârcei, senzație de greață, leșin și sete excesivă.

Cauze

Cauzele acestor dureri de cap sunt, de regulă, deshidratarea, poluarea, extenuarea termică sau chiar accidentul vascular cerebral. Din acest motiv, este important să nu ignorăm acest simptom, ci să ne prezentăm la medic dacă măsurile pe care le luăm acasă nu dau rezultate.

Însă, nu doar temperaturile crescute pot favoriza apariția acestor dureri. Printre factorii de risc ce pot crește riscul de dureri de cap de acest tip se numără umiditatea crescută, lumina puternică, privitul la soare fără ochelari de protecție, presiunea atmosferică scăzută sau fluctuațiile hormonale.

Extenuarea termică, risc de accident vascular

Specialiștii, citați de descopera.ro, ne atrag atenția că extenuarea termică este o urgență medicală și trebuie tratată ca atare, respectiv la medic. În lipsa unui tratament prompt, extenuarea termică poate crește riscul de accident vascular cerebral.

Dacă durerea de cap este cauzată de expunerea la temperaturi crescute, dar nu este vorba despre extenuare termică, pot apărea manifestări precum oboseală, sensibilitate la lumină, deshidratare și o durere surdă la nivelul capului, care crește în intensitate.

Remedii

Pentru a preveni agravarea durerilor de cap, este indicat să ne adăpostim într-un loc ferit de soare, răcoros. Primul gest pe care trebuie să îl facem în cazul în care ne confruntăm cu dureri puternice de cap este să bem cât mai multă apă sau băuturi cu electroliți, pentru a compensa pierderea de minerale din organism, responsabilă de instalarea deshidratării, una dintre principalele cauze ale acestor dureri de cap.

Pentru ameliorarea durerilor, putem aplica pe frunte comprese reci, putem bea ceaiuri reci (de spilcuță sau de salcie), să luăm o pastilă cu ibuprofen sau de acetaminofen sau să inhalăm ulei esențial de lavandă sau de mentă.

De asemenea, se recomandă purtarea ochelarilor de protecție și a pălăriei de soare sau, și mai bine, evitarea ieșitului în aer liber în intervalul orar cel mai periculos, respectiv 11-17, când temperaturile ating sau chiar depășesc pragul caniculei.

Prezentarea la medic

Dacă durerile de cap persistă mai mult de trei ore și nu se ameliorează cu remediile prezentate mai sus, ci dimpotrivă se agravează, este un semnal de alarmă care trebuie să ne trimită urgent la medic, pentru a nu risca un accident vascular cerebral.

“Mergeți de urgență la medic dacă aveți febră de peste 39 de grade Celsius, dacă vă confruntați cu greață și vărsături repetate, dacă durerea de cap se intensifică brusc, dacă vorbiți incoerent, dacă sunteți confuzi sau dezorientați, dacă sunteți palizi, aveți pielea umedă și rece, dacă vă este foarte sete și nu aveți deloc poftă de mâncare”, ne sfătuiesc specialiștii.

Lasă un comentariu