POCĂINȚA, CĂLĂTORUL ȘI... ATEUL

Distribuie pe:

* “Doamne Dumnezeul meu, te rog să mă ierți pentru păcatele făcute, și mai ales pentru faptul că nu ți-am folosit darurile cu care m-ai înzestrat îndeajuns de mult”.

Leonardo di ser Piero da Vinci (1452-1519), cel mai de seamă reprezentant al Renașterii italiene din perioada de apogeu a acesteia. Spirit universalist: pictor, sculptor, arhitect, muzician, inginer, inventator, anatomist, geolog, cartograf, botanist și scriitor. El este considerat adesea “cel mai mare geniu din întreaga istorie a omenirii”. Geniul său creator și spiritul său inventiv și-au pus amprenta asupra epocii, fiind considerat arhetipul omului renascentist, un spirit animat de o imaginație fără precedent în istorie. Este considerat unul din cei mai mari pictori ai lumii. Lucrarea “Mona Lisa” este poate cel mai cunoscut portret realizat vreodată. “Cina cea de taină” este cea mai cunoscută imagine religioasă a tuturor timpurilor. În anul 1485, călătorind prin părțile noastre, a pictat pentru Matei Corvin tabloul “Sfânta familie”. Avea o viață aproape ascetică, dedicată trup și suflet artei și științei. Are un citat celebru:

“În viață, frumusețea dispare. În artă, nu”

***

* “Este nefericit călătorul care face ocolul pământului și intră ateu în casa părinților săi”.

Francois-Rene de Chateaubriand (1768-1848), scriitor francez, politician și diplomat. Este considerat fondatorul romantismului în literatura franceză. Principala sa lucrare este “Geniul creștinismului” sau “Frumusețea religiei creștine” (1802), publicată ulterior în multe ediții. A fost ales membru al Academiei Franceze în 1811.

***

* “În fiecare dintre noi, în fiecare plantă, în fiecare animal există o rază divină”.

Oreste Alexandru Scarlat (1975 - ), “Codul lui Oreste” - 2009, jurnalist român, doctor în Teologie, show-men TV cu diferite teme: ezoterism, politică, psihotronică ș.a., Lector universitar la Facultatea de Jurnalism, Universitatea Hyperion, președinte al Clubului de Cultură Româno-Arab, președinte Asociația pentru Apărarea Demnității Cetățeanului.

Lasă un comentariu