SESIUNEA AUGUST - SEPTEMBRIE 2019 A EXAMENULUI NAȚIONAL DE BACALAUREAT

Distribuie pe:

La nivel național, peste 43.500 de candidați susțin, începând de ieri, cea de-a doua sesiune (august - septembrie) a examenului național de Bacalaureat din acest an. În județul Mureș, sunt înscriși 1.333 de elevi, aflăm de la prof. Irimie-Matei Camelia, inspector școlar pentru monitorizarea programelor privind accesul la educație și purtător de cuvânt la Inspectoratul Școlar Județean Mureș.

Examenul a început în 21 august, cu proba scrisă la Limba și literatura română/E)a. Vor urma: astăzi, 22 august - Limba și literatura maternă/E)b, 23 august - proba obligatorie a profilului/E), 26 august - proba la alegere a profilului și specializării/E)d.

Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română (proba A) se desfășoară în 27 august și 28 august, fiind urmată de evaluarea competențelor în limba maternă (proba B) în 29 august. Evaluarea competențelor digitale (proba D) are loc în zilele de 30 august și 2 septembrie, iar evaluarea competențelor lingvistice într-o limbă de circulație internațională (proba C) este programată în zilele de 2 și 3 septembrie. Afișarea primelor rezultate, în centrele de examen și pe site-ul bacalaureat.edu.ro, este programată în 3 septembrie (până la ora 12). În aceeași zi, vor putea fi depuse contestațiile, (între orele 12-16), iar rezultatele finale vor fi făcute publice în 7 septembrie.

Un absolvent de liceu, pentru a fi declarat promovat, trebuie să susțină toate probele de evaluare a competențelor lingvistice și digitale; să susțină toate probele scrise și să obțină nota 5 la fiecare dintre acestea. De asemenea, trebuie să obțină și media 6 cel puțin, la probele scrise.

TELVERDE (0800801100) pentru sesizarea eventualelor nereguli

Pentru sesizarea eventualelor nereguli din cadrul examenului, Ministerul Educației Naționale pune la dispoziție linia TELVERDE (0800801100). Aceasta este disponibilă în perioada 21-22 august, respectiv luni, 26 august, între orele 8-16, iar vineri, 23 august, între orele 8-14.

Desfășurarea examenului

Accesul candidaților în centrele de examen la probele scrise se face în intervalul 7.30-8.30, pe baza unui act de identitate valid, cu fotografie. Timpul destinat redactării unei lucrări scrise este de trei ore, calculat din momentul în care s-a încheiat distribuirea subiectelor fotocopiate.

Pentru rezolvarea subiectelor candidații vor folosi numai cerneală sau pastă de culoare albastră, iar pentru executarea schemelor și a desenelor vor utiliza numai creion negru. Pentru probele scrise la Matematică și Geografie, candidații pot apela doar la instrumente de desen. La probele scrise, mijloacele de calcul sunt interzise, iar hârtia folosită este doar cea distribuită de asistenți. Toate sălile de examen au în dotare camere funcționale de supraveghere audio-video.

Nu este permis în săli cu manuale, dicționare, notițe, însemnări etc., care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor și nici cu telefoane mobile sau cu orice mijloc electronic de calcul/comunicare.

În același timp, candidaților le este interzis să comunice între ei sau cu exteriorul, să transmită ori să schimbe între ei foi din lucrare, ciorne, notițe sau alte materiale care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor, pentru comunicare în interior sau cu exteriorul.

Cei surprinși în astfel de situații vor fi eliminați din examen, indiferent dacă materialele/obiectele interzise au fost folosite sau nu, indiferent dacă au fost introduse de aceștia ori de alți candidați, de cadre didactice din comisie sau de alte persoane și indiferent dacă ei au primit ori au transmis materialele interzise. Drept consecință, nu vor mai putea participa la probele următoare și vor fi lipsiți de posibilitatea recunoașterii, în sesiunile următoare, a notelor la probele promovate anterior eliminării, inclusiv a probelor de evaluare a competențelor lingvistice și digitale. De asemenea, acești candidați nu mai au dreptul de a participa la următoarele două sesiuni ale examenului, informează Ministerul Educației Naționale.

 

Lasă un comentariu