SIGHIȘOARA 2019, FESTIVALUL INTERNAȚIONAL PROETNICA

Cetatea medievală a Sighișoarei, înscrisă în patrimoniul mondial UNESCO, găzduiește, pentru al 17-lea an, Festivalul Intercultural ProEtnica, manifestare considerată a fi una dintre cele mai ample din Europa și, cu siguranță, cea mai mare și mai reprezentativă pentru minoritățile naționale din România. Festivalul se desfășoară în perioada 21-25 august 2019.

Anul acesta, ProEtnica se bucură de participarea a peste 600 de personalități ale lumii politice, sociale și universitare, scriitori, dansatori și cântăreți, artiști plastici, meșteșugari, din cadrul minorităților care au răspuns invitației Centrului Educațional Interetnic pentru Tineret (ibz) Sighișoara, principalul organizator al manifestării împreună cu Organizațiile Minorităților Naționale.

Timp de cinci zile, pe scena din Piața Cetății vor urca 37 de ansambluri ale celor 19 minorități recunoscute, oficial, în România: albanezi, armeni, bulgari, croați, evrei, germani, greci, cehi, italieni, macedoneni, maghiari, polonezi, ruteni, romi, sârbi, slovaci, turci, tătari, ucraineni. Se adaugă minoritatea sorabă din Germania, ca invitat special al Festivalului. Scena va mai fi deschisă pentru vizionarea spectacolului de teatru evreiesc în care se detașează prezența carismatică a actriței Maia Morgenstern.

Evoluțiilor artistice de pe scenă li se adaugă expoziții de artă plastică, prelegeri, mese rotunde, simpozioane, aflate sub genericele “Agora dialogului intercultural” și “Salonul Literar” - ultima secțiune fiind o noutate absolută în programul ProEtnica.

De altfel, Festivalul se bucură, anul acesta, de sprijinul Institutului Cultural Român, instituție menită să promoveze în lume cultura românilor și a minorităților etnice conlocuitoare.

Cetatea are, de asemenea, spații consacrate meșteșugarilor și standurilor de prezentare a minorităților naționale, care pot fi vizitate, zilnic, între orele 10.00-18.00.

Inaugurarea celei de-a 17-a ediții a Festivalului a avut loc, miercuri, la ora 17.00, pe scena din Piața Cetății. Primarul Sighișoarei, Ovidiu Mălăncrăvean, a anticipat, în cuvântul său, că “Urmează cinci zile în care vom fi încântați de cei care vor participa la acest festival. Trebuie să-l felicit, pe această cale, pe organizatorul acestui eveniment, domnul Voker Reiter, pentru tot efortul pentru care îl depune pentru promovarea interculturalității în România”.

La rândul său, europarlamentarul UDMR Vincze Loránt, președinte al Uniunii Federative a Naționalităților Europene (FUEN), a spus că ProEtnica este “o adevărată sărbătoare în Cetatea Medievală a Sighișoarei, unde diferite culturi, diferite limbi, diferite dansuri se întâlnesc pe aceeași scenă și oferă un spectacol încântător prin performanța lor... Este foarte important ca interacțiunea și conviețuirea dintre minoritate și majoritate să fie una excelentă în România”, a spus eurodeputatul.

“Ministerul Culturii și Identității Naționale susține și în acest an ProEtnica, la fel ca în fiecare an”, a subliniat reprezentanta instituției, Magdolna Grosu, care a transmis un mesaj din partea ministrului Daniel Breaz.

Institutul Cultural Român, prin vocea directorului Miruna Olteanu, prezentă la deschidere, a dorit să se știe că este onorat să fie alături de ProEtnica la această ediție și că parteneriatul inițiat “va avea menirea de a susține manifestările ce presupun dialog intercultural și interacțiune artistică”.

“Au trecut 19 ani de când s-au pus bazele organizării primei ediții a Festivalului Intercultural ProEtnica - care dorește să fie mai mult decât un simplu festival - iar în cele 16 ediții de până acum au participat deja generații de tineri din partea etniilor din România, a subliniat organizatorul festivalului, Volker Reiter, director al Centrului Educațional Interetnic pentru Tineret Sighișoara. “Peste 600 de reprezentanți din partea tuturor etniilor din România vor participa la evenimentul de la Sighișoara și în acest an. Proiectul are alături 60 de parteneri instituționali. (...) 60 de instituții cărora trebuie să le mulțumim și fără de care organizarea acestui festival ar fi fost imposibilă. Speranța noastră este că în acești ani, ProEtnica a avut efecte în societate, deoarece dorește să fie mai mult decât un simplu festival la care vii, te distrezi și «hai, pa!». ProEtnica dorește să fie o adevărată sărbătoare, un moment festiv pentru viața omului, care deschide și schimbă suflete, care schimbă mentalități în societate și care generează tradiții noi. Așadar, ProEtnica dorește să fie un instrument care ajunge să creeze o conviețuire pașnică între etnii în societatea de azi și de mâine”, a spus Volker Reiter.

Mesaje au fost adresate la festivitatea de deschidere de Meto Novak, delegat al Ministerului pentru Știință, Cercetare și Cultură al Landului Brandenburg și reprezentant al minorității sorabilor din Germania, precum și de Cornelia Hemmann, reprezentant al Institutului pentru Relații Externe din Stuttgart, coordonator regional pentru România, Serbia și Ungaria.

În plan artistic, în prima zi, pe scena centrală au evoluat trupa de dansuri a Forumului Democrat German din Sighișoara, Ansamblul de dansuri albaneze Serenada al Asociației Liga Albanezilor din România, Asociația Macedonenilor din România, “Sonțe”, Uniunea Culturală a Rutenilor din România, Ansamblul artistic “Lastivocica” - Dărmănești, Suceava, Uniunea Polonezilor din România, Ansamblul muntenilor polonezi “Solonczanka” Solonețu Nou, Suceava, Uniunea Democratică a Slovacilor și Cehilor din România, Ansamblul folcloric “Lipka” - Budoi, Bihor, Uniunea Democrată Turcă din România - Ansamblul “Filizler” din Medgidia, Constanța. În paralel, Sala Barocă a Primăriei din Sighișoara a găzduit o conferință de presă și dezbaterea-panel “Protecția Minorităților Naționale - instrument al dezvoltării pașnice în Europa”.

Cei peste 15.000 de vizitatori estimați de organizatori vor avea parte și de recitaluri extraordinare. Între acestea, se află seara grecească, din 22 august, care va fi încheiată cu un recital susținut de Ionuț Galani, iar sâmbătă seara va concerta Bucharest Klezmer Band împreună cu Maia Morgenstern.

Proiectul ProEtnica este implementat în parteneriat cu Departamentul pentru Relații Interetnice și Consiliul Județean Mureș, în calitate de parteneri cu aport financiar, precum și de Guvern, prin Ministerul Culturii și Identității Naționale, în calitate de finanțator.

De asemenea, proiectul se bucură de sprijinul Ambasadei Germaniei în România, Ministerului pentru Știință, Cercetare și Cultură al Landului Brandenburg al Republicii Federale Germania, Institutului Cultural Român, Municipiului Sighișoara, FUEN (Federal Union of European Nationalities), Institutului pentru Relații externe din Stuttgart (Institut fur Auslandsbeziehungen Stuttgart), Asociației Divers și PEN România.

Sponsorii festivalului sunt HOCHLAND, CESIRO, SEFAR, Neumarkt și COCA-COLA.

Centrul Educațional Interetnic pentru Tineret și ProEtnica - Festival Intercultural Sighișoara sunt parteneri în două proiecte culturale importante: Interkultural 2019, organizat de Institutul pentru Relații externe din Stuttgart (ifa Stuttgart), în perioada 18 - 23 august și Academia Interculturală de Vară “ProEtnica”, organizat de Asociația Divers, în perioada 19-26 august.

Lasă un comentariu