COOPERATIVE AGRICOLE ÎN CÂMPIA TRANSILVANIEI

Distribuie pe:

Recomandările Uniunii Europene pentru fermierii români, în vederea facilitării accesării de fonduri europene, țin și de asocierea producătorilor agricoli. Dincolo de aceste aspecte, asocierea este benefică și pentru faptul că, prin asociere, se asigură o valorificare sigură și avantajoasă pentru producția agricolă. Pe lângă asociațiile profesionale: Asociația Crescătorilor de Bovine, Asociația Crescătorilor de Albine, Asociația Crescătorilor de Ovine și Caprine, forme asociative care funcționează cu succes și la noi în județ, Cooperativele nou înființate, cu minimum cinci membri, sunt forme de organizare care vin în sprijinul producătorilor agricoli în accesarea subvențiilor și în valorificarea eficientă a produselor agricole. De altfel, la noi în țară exista o tradiție valoroasă în organizarea acestor cooperative de producție, desființate după “revoluția” furată. Era suficient să se ajusteze unele aspecte privind trecerea în proprietatea cooperativelor a fostelor secții SMA și în privința retribuirii membrilor în funcție de terenul deținut și aportul la procesul de producție, și se rezolva problema agriculturii la noi în țară. În primul rând, se evita distrugerea investițiilor masive din perioada socialismului, mai ales se evita înstrăinarea terenurilor agricole, prin achiziții de către străini. Din nefericire, a trecut rapidul pe lângă noi, iar cozile de topor formate din politicieni de doi lei grămada, au reușit să vândă până și iarba de pe marginea drumului. Trecut de mult de ceasul al doisprezecelea, cocoșul din ograda fermierilor români a cântat deșteptarea și sunt fermieri care conștientizează necesitatea organizării în cooperative de producție și valorificare.

În Câmpia Transilvaniei, considerată grânarul județului Mureș, oameni înțelepți, dezamăgiți că sunt furați (să-mi fie iertată duritatea expresiei), de diverși procesatori, majoritatea cu capital străin, s-au organizat în cooperative. În comuna Râciu, prin implicarea vrednicului primar Ioan Vasu, 6 fermieri au înființat o cooperativă zootehnică.

La Șăulia de Câmpie, Iacob Boca - președintele Asociației Crescătorilor de Bovine din județul Mureș, împreună cu cinci fermieri au înființat o cooperativă. Întrebat despre avantajele acestei organizări, Iacob Boca, de altfel un fermier cu rezultate de excepție în agricultura mureșeană, ne-a declarat: “Soția mea, tehnician agricol de profesie, este președinta cooperativei. La ora actuală, vindem laptele prin cooperativă la un preț avantajos pentru noi. Prin cooperativă s-au achiziționat utilaje agricole în valoare de 16 miliarde de lei vechi, se asigură asistență tehnică fermierilor, vindem laptele la 2-3 procesatori. Și poate cel mai important aspect este legat de înființarea unui Clastter național din care fac parte încă o cooperativă și primăriile din toată România. Prin această formă de organizare se va face o identificare a bovinelor la nivel național, cu avantajul că se elimină birocrația, fermierul primește acasă numărul matricol al animalului, iar când îl valorifică, primește ofertele de preț pe internet.

Deocamdată, cooperativele sunt la început, iar dacă fermierii vor fi informați corect despre avantajele acestei organizării, în România se va rezolva cel mai dificil aspect economic din agricultură - Valorificarea producției.

Foto: Iacob Boca, un fermier care face cinste agriculturii mureșene

Lasă un comentariu