FONDURI EUROPENE PENTRU DEZVOLTAREA UNITĂȚILOR DE ÎNVĂȚĂMÂNT DIN JUDEȚ - SĂLI DE CLASĂ ȘI LABORATOARE LA ȘCOALA GIMNAZIALĂ “IOAN VLĂDUȚIU” DIN LUDUȘ

Distribuie pe:

Primarul orașului Luduș, Ioan Cristian Moldovan, și directorul general al ADR Centru, Simion Crețu, au semnat, săptămâna aceasta, la sediul ADR Centru din Alba Iulia, proiectul de finanțare Regio, prin care sunt alocate 10,5 milioane de lei fonduri nerambursabile pentru dezvoltarea infrastructurii de educație și formare. Concret, se au în vedere realizarea a 8 săli de clasă noi, dotarea cu echipamente și mobilier școlar modern, înnoirea vechilor săli de clasă la Școala Gimnazială “Ioan Vlăduțiu” din Luduș. Primăria apreciază că proiectul se va finaliza până la jumătatea anului 2022, informează ADR Centru într-un comunicat.

“Un număr mare de copii din satele din împrejurimi, frecventează cursurile acestei școli, părinții acestora trebuie să le asigure un învățământ de calitate, chiar și cu eforturi materiale substanțiale din partea lor, deoarece în satele de unde provin copiii, cursurile se desfășoară simultan, adică elevii din clase diferite sunt școlarizați în aceeași clasă. Spațiile pentru învățământul primar și gimnazial sunt, în general, supraîncărcate, fapt care a condus la desfășurarea activităților educaționale în spații neadecvate. Avem și cazuri în care, pentru a asigura școlarizarea tuturor copiilor din circumscripția școlară, școlile au fost obligate să renunțe la laboratoare, la săli de informatică, la bibliotecă sau spații în care se desfășurau activități extrașcolare, ceea ce a condus, în mod natural, la scăderea calității educației oferite” a declarat primarul Ioan Cristian Moldovan. Potrivit proiectului, capacitatea clădirii va crește la 22 săli de clasă și trei laboratoare, se vor dota cele 8 săli de clasă nou construite, precum și laboratorul de informatică. Lucrările de bază ce se vor efectua constau în extinderea și supraetajarea școlii. Extinderea va consta în realizarea unui imobil cu trei niveluri: parter și 2 etaje, precum și grup sanitar. Printre echipamentele ce se vor achiziționa  se regăsesc: table magnetice interactive, catedre, scaune, bănci, dulapuri pentru materialele didactice, laptopuri, imprimante, sistem de operare preinstalat, monitoare, server cu sistem de operare, centrală detecție și alarmare la incendiu, camere supraveghere interioară, a detaliat, la rândul său, directorul ADR Centru.

Grădiniță nouă la Bălăușeri

Primarul comunei Bălăușeri, István Sagyebo, a semnat miercuri, 21 august, împreună cu  directorul general al ADR Centru, Simion Crețu, un contract de finanțare nerambursabilă vizând construirea unei grădinițe în localitatea Agrișteu, proiect depus de Primăria comunei Bălăușeri. Proiectul are o valoare totală de 2,16 milioane de lei, din care 2,08 milioane lei reprezintă fonduri nerambursabile, proiectul urmând a se finaliza până în 31 august 2021.

Proiectul vizează construirea unei noi clădiri pentru grădinița cu program normal din Agrișteu, precum și achiziția de echipamente moderne, conform celor mai noi standarde preșcolare. Se va construi o clădire nouă cu patru săli pe un nivel pentru grădinița din sat, din bugetul alocat amenajându-se și spațiul exterior prin împrejmuirea terenului, montarea porților de acces, amenajarea zonelor de joacă și recreație, lucrări de amenajare exterioară, iluminat, instalații electrice, sistem de încălzire, alimentare cu apă rece a instalației sanitare și sistem de evacuare ape menajere. Vor fi achiziționate: mobilier preșcolar nou, balansoare pentru terenuri de joacă, bănci, precum și echipamente pentru sălile de clasă: videoproiectoare cu ecran de proiecție, sisteme de boxe etc.

Lasă un comentariu