CELULE NECUNOSCUTE PÂNĂ ACUM, RESPONSABILE DE ALERGII

Distribuie pe:

Cercetătorii americani de la Școala de Medicină Yale și Laboratorul Jackson pentru Medicină Genomică, citați de descopera.ro, susțin că există un tip de celule necunoscut anterior, care favorizează reacția alergică și care ar putea fi utilizat pentru a identifica indivizii care sunt cel mai expuși riscului.

“În studiul nostru, am pornit de la realitatea că un anticorp, numit IgE, inițiază anafilaxia, care poate provoca accelerarea pulsului, probleme de respirație și chiar șoc anafilactic. Dar nu a fost clar cum anume o formă rară de IgE care se leagă puternic de alergeni (precum arahidele), a fost produsă de sistemul imunitar.

Noi am studiat șoareci modificați pentru a face alergii severe și coprul lor să producă din abundență anticorpul IgE, apoi ne-am concentrat pe două tipuri de celule imune, respectiv celule T și B. Prin experimente, am descoperit că un subset de celule T, pe care l-am numit Tfh13, ajută celulele B să formeze forma rară de IgE. În continuare, am examinat probe de celule de la șoareci și pacienți cu alergii alimentare și respiratorii, în care ni s-a confirmat prezența misterioasă a celulei Tfh13.

Astfel, am descoperit un nou subset de celule T, care sunt importante pentru reacțiile alergice (necesare pentru anafilaxie). Această constatare ar putea duce la modificări ale modului în care sunt analizate studiile clinice în curs de desfășurare, ce includ persoanele cu alergii și modul în care sunt testați și diagnosticați pacienții cu alergii.

Deși mulți indivizi au IgE în sânge, s-ar putea ca aceștia să nu fie, de fapt, în pericol de anafilaxie, însă testarea pentru celula Tfh13 ar putea ajuta clinicienii să îi identifice pe cei mai susceptibili de a avea o reacție severă și, posibil, fatală.

În studiile viitoare, ne vom putea concentra pe dezvoltarea de medicamente pentru a bloca răspunsul anafilactic, în situația în care, în prezent, unor milioane de oameni, contactul cu anumite alimente le poate provoca anafilaxia, o reacție alergică care le poate pune viața în pericol”, afirmă oamenii de știință americani.

Lasă un comentariu