REMEMBER - ECATERINA TEODOROIU, “EROINA DE LA JIU”

Distribuie pe:

S-au împlinit, joi, 102 ani de la moartea Ecaterinei Teodoroiu, eroina care a contribuit la realizarea Marii Uniri, cunoscută și sub numele de “Eroina de la Jiu”. Ea a fost percepută în istorie ca o româncă ce a redefinit curajul.

Cătălina Vasile Toderoiu (ulterior ea și-a luat numele Ecaterina Teodoroiu) s-a născut în 14 ianuarie 1894, în comuna Vădeni, județul Gorj, într-o familie modestă, cu mulți frați și surori.

A urmat cursurile Școlii româno-germane din Târgu Jiu, apoi a plecat la București pentru a deveni învățătoare, unde a urmat și cursuri de infirmieră.

Când România a intrat în război, de partea Antantei, Ecaterina Teodoroiu s-a alăturat unei cohorte de cercetași din Târgu Jiu și, în primele zile ale luptelor, a contribuit la îngrijirea răniților. Devotamentul său în îngrijirea răniților a atras atenția inclusiv a Reginei Maria, care a chemat-o la București pentru a o cunoaște.

Pierderea unor frați în timpul luptelor din campania anului 1916, a determinat-o pe Ecaterina să se înscrie ca voluntară în armată, lucru acceptat cu greu de oficialii militari.

A contat în cele din urmă curajul său, dar și episodul care i-a sporit faima, și anume acela că, în 14 octombrie 1916, alături de alte femei și localnici, a luptat cot la cot cu soldații armatei române aflați la Podul Jiului. Cu toții au reușit să-i alunge pe germanii care încercau să intre în oraș.

Curând, faptele de vitejie ale Ecaterinei Teodoroiu s-au înmulțit. Ea a fost, însă, rănită în luptele de la Filiași, din 6 noiembrie 1916, și a fost vizitată la spital chiar de Regina Maria. De altfel, prețuirea Reginei avea să se manifeste ulterior prin conferirea gradului onorific de sublocotenent.

Ecaterina Teodoroiu s-a aflat în calitate de combatantă în cadrul Regimentului 43/59 Infanterie. La numai două zile de la sosirea în zona frontului, regimentul său, amplasat pe dealul Secului-Muncel, a fost atacat de un regiment german.

“Înainte, băieți, nu vă lăsați, sunteți cu mine!” Acestea aveau să fie ultimele ei vorbe către plutonul pe care îl comanda. Ecaterina Teodoroiu a fost lovită de două gloanțe inamice, care i-au curmat viața, în ziua de 22 august, în urmă cu 102 ani.

Într-un mesaj adresat femeilor creștine, în Duminica Mironosițelor din 2018, Patriarhul a amintit de “acele femei din poporul român care, în 1918, prin strădania și jertfelnicia lor, au contribuit la înfăptuirea Marii Uniri”, printre acestea fiind menționată și Ecaterina Teodoroiu.

Pentru a marca faptele de vitejie ale eroinei, BNR va lansa, în cursului anului 2020, prima bancnotă cu efigie feminină din istoria României. (Ioana Florea)

(Sursa: Iulian Dumitrașcu, https://basilica.ro/102-ani-de-la-moartea-ecaterinei-teodoroiu-eroi..., postat de altmarius , 22.08.2019, foto credit Ziarul Lumina)

Lasă un comentariu