DECLARAȚIE COMUNĂ: SUA REITEREAZĂ SPRIJINUL PENTRU EFORTURILE ROMÂNIEI DE A DEVENI ELIGIBILĂ PENTRU INTRAREA ÎN VISA WAIVER

Președintele Klaus Iohannis și omologul său american, Donald Trump, au adoptat marți o declarație comună în care Statele Unite ale Americii își reiterează sprijinul pentru eforturile României de a deveni eligibilă pentru intrarea în Programul Visa Waiver, în conformitate cu cerințele legislației SUA, potrivit unui comunicat al Administrației Prezidențiale.

“Ca președinți ai României și Statelor Unite ale Americii, acționăm împreună, ca prieteni și aliați, pentru a avansa Parteneriatul nostru Strategic robust și durabil. Prin parteneriatul nostru, care se aprofundează, vom crea noi oportunități pentru creșterea securității, dezvoltării și prosperității și pentru a răspunde mai bine provocărilor și responsabilităților globale pe care le împărtășim”, se arată în declarație.

De asemenea, în textul documentului sunt rememorate Revoluția din 1989 și aniversarea a 15 ani de la aderarea României la Organizația Tratatului Atlanticului de Nord (NATO).

“Împreună, statele noastre au depus eforturi durabile pentru modernizarea forțelor noastre armate și pentru a ne îndeplini angajamentele asumate în cadrul NATO, cu privire la partajarea echitabilă a responsabilităților. Militarii noștri acționează umăr la umăr pentru apărarea libertății și în vederea consolidării posturii de apărare și descurajare pe Flancul Estic al NATO, inclusiv în Marea Neagră, care este de importanță strategică pentru securitatea transatlantică. De asemenea, căutăm să evităm riscurile de securitate care însoțesc investițiile chineze în rețelele de telecomunicații 5G”, se menționează în declarația comună.

În document se precizează că România și Statele Unite recunosc că securitatea energetică este securitate națională.

“Subliniem opoziția noastră față de Nord Stream 2 și alte proiecte care îi fac pe aliații și partenerii noștri dependenți energetic față de Rusia. Resursele de gaze naturale din România au potențialul de a crește prosperitatea statelor noastre, precum și de a întări securitatea energetică a Europei. România și Statele Unite vor analiza modalități de îmbunătățire a climatului investițional în domeniul energiei, în beneficiul ambelor țări. Mai mult, încurajăm puternic colaborarea strânsă a industriilor noastre pentru a sprijini obiectivele României în domeniul energiei nucleare civile”, se afirmă în text.

În declarația adoptată se afirmă că excelentul parteneriat dintre România și SUA în domeniul aplicării legii și al luptei împotriva corupției se bazează, în mod ferm, pe un angajament reciproc față de statul de drept și o justiție independentă, care sunt puternic susținute de poporul român.

“Subliniem că buna guvernare constituie baza securității și prosperității noastre comune”, se arată în document.

Cele două părți se angajează să consolideze, pe mai departe, relația comercială și să încurajeze creșterea investițiilor în ambele țări.

Lasă un comentariu