COMPANII PETROLIERE GIGANT LA NIVEL MONDIAL VOR SĂ SE ASOCIEZE CU ROMGAZ PENTRU A PARTICIPA LA NOI CONCESIUNI ÎN MAREA NEAGRĂ

Distribuie pe:

Producătorul național de gaze, Romgaz, se află în discuții cu companii gigant la nivel mondial, din sectorul petrolier, alături de care analizează participarea la runda a XI-a de licitații pentru concesionarea de noi perimetre în Marea Neagră, a declarat, luni, Adrian Volintiru, directorul general al producătorului de gaze, într-o întâlnire cu presa.

El a fost întrebat de jurnaliști dacă Romgaz va participa la Runda a XI-a de licitații, inițiată recent de Agenția Națională pentru Resurse Minerale.

“Pe onshore e clar că vom participa, dar pe offshore e mai greu de luat o decizie, pentru că nu avem know-how. Trebuie să fim atenți, ca să știm exact dacă merită să mergem și cu cine mergem. Când vom lua o decizie, vom încerca să identificăm și capabilități. Dacă vom participa pe offshore, va fi împreună cu cineva”, a susținut Volintiru.

El a subliniat că discuțiile au început deja. Volintiru a refuzat să spună numele companiilor cu care negociază, precizând doar că este vorba de giganți la nivel internațional. “Există niște acorduri între noi și nu pot da detalii”, a argumentat oficialul Romgaz.

Autoritatea Națională de Resurse Minerale a anunțat, la finalul lunii iulie, că oferă prin apel public concesionarea operațiunilor de explorare, dezvoltare și exploatare petrolieră a 28 de perimetre, în cadrul Rundei a XI-a de licitații, potrivit unui ordin al președintelui ANRM, publicat în Monitorul Oficial.

ANRM a publicat și lista acestor perimetre. Este vorba despre 22 de câmpuri petrolifere onshore (pe uscat) și șase offshore (pe mare), având o suprafață totală de aproximativ 1.000 de kilometri pătrați.

Potrivit ordinului, data care marchează deschiderea oficială a Rundei a XI-a de apel public de ofertă este cea în care anunțul va fi publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene. De la acea dată, în baza unei solicitări scrise, cei interesați vor avea acces la datele și informațiile geologice.

După publicarea anunțului privind demararea rundei în Jurnalul Oficial al UE, cei interesați vor avea la dispoziție 120 de zile lucrătoare pentru a depune ofertele, la sediul ANRM.

Runda anterioară, Runda a X-a, a fost derulată în perioada 2009-2010, când ANRM a scos la licitație concesionarea a 30 de perimetre petrolifere, din care 12 onshore și 18 offshore.

Consiliul Concurenței a autorizat tranzacția prin care OMV Petrom SA externalizează către GSP Offshore SRL unele operațiuni de mentenanță, operațiuni portuare și servicii conexe, împreună cu activele aferente și angajații Zonei de producție X - Petromar, conform unui comunicat al autorității de concurență remis AGERPRES.

În urma derulării unei proceduri de achiziție publică, între OMV Petrom și GSP Offshore SRL a fost încheiat un Acord-cadru de transfer al activității din Zona de producție X - Petromar.

Lasă un comentariu