AZI, 27 AUGUST - ZIUA INDEPENDENȚEI REPUBLICII MOLDOVA. LA MULȚI ANI, MOLDOVENI!

Distribuie pe:

Ziua Independenței este sărbătoarea națională a Republicii Moldova, prin care se marchează adoptarea Declarației de Independență, la 27 august 1991, în urma căreia Republica Moldova a devenit un stat suveran și independent. Proclamarea independenței Republicii Moldova, în 1991, a constituit urmarea unui proces complex.

La 15 ianuarie 1988, un grup de scriitori și oameni de cultură s-au adunat la bustul lui Mihai Eminescu din Capitală, de ziua poetului, ca să-i aducă un omagiu. De atunci, astfel de mitinguri pașnice de promovare a valorilor naționale au devenit mai frecvente, iar numărul participanților a ajuns la câteva sute. Vara anului 1989 a fost marcată de ample manifestații în Piața Marii Adunări Naționale. Mii de moldoveni adunați din toate colțurile țării au cerut limbă de stat și alfabet în grafie latină. Dorința lor a prins viață în data de 31 august, când limba moldovenească este proclamată limbă oficială. Nu a fost suficient însă. Moldovenii doreau să fie independenți, așa că au mers cu protestele mai departe. La 27 aprilie 1990, drapelul sovietic de pe clădirea Președinției este înlocuit cu tricolorul. Toate aceste evenimente au fost pilonii de bază ai drumului spre ziua istorică de 27 august 1991, când este votată declarația de independență.

În 27 august 1991 s-a organizat Marea Adunare Națională, care a impus Parlamentului votarea nominală a Declarației de Independență. Ziua de 27 august a fost aleasă și pentru a coincide cu 27 august 1989, atunci când a avut loc Prima Mare Adunare Națională care a lansat dezideratul suveranității

și independenței. (sursa și foto - canal3md.ro)

Lasă un comentariu