CUM PUTEM REDUCE CONSUMUL DE ENERGIE?

Distribuie pe:

Factura la utilități poate fi redusă dacă pe consumatorii casnici i-ar interesa să cunoască câteva reguli despre eficiența energetică, reguli pe care să le aplice în gospodăria proprie. În primul rând, românii trebuie să știe că plata facturii este mai mare cu peste 16%, sumă care se adaugă la cheltuielile medii anuale ale fiecărei gospodării. Dacă la consumul de electricitate, de gaze naturale mai adăugăm și alți combustibili și cel de apă, cheltuielile din bugetul familiei vor fi mai mari cu 16,2%.

Specialiștii ne atenționează că printr-un geam simplu, pierderile de căldură sunt de patru ori mai mari decât dacă îl vom înlocui cu unul termopan. Foarte importantă este izolarea termică a casei, deoarece polistirenul asigură o pierdere de căldură de 36 de ori mai mică decât betonul. De asemenea, e bine să știm că 70% din cantitatea de energie consumată de o locuință este folosită pentru încălzire și 10-15% pentru iluminat. Deci, e important să cunoaștem că prin înlocuirea becurilor tradiționale cu incandescență cu unul de clasă energetică superioară - LED, de 10 Wați, vom avea în cameră aceeași lumină ca și cea produsă de un bec cu incandescență de 60 de Wați. Deci, veți consuma de șase ori mai puțină electricitate. Astfel, dacă în casă aveți 10 becuri tradiționale, cu LED-uri, veți economisi într-o oră 0,50 de KWh.

Situația este asemănătoare și cu alte aparate electrice folosite în gospodărie. De exemplu, un aparat de aer condiționat clasa C are un consum de 1.350 de wați/oră, în timp ce unul de clasa A+ va consuma doar 1.250 de wați/oră, cu 100 de wați mai puțin. E bine de știut că la mașinile de spălat rufe s-a ajuns la clasa A+++, care comparativ cu cele de clasă energetică A+, veți economisi 46 KWh într-un an. La fel și cu frigiderele mai vechi de 10 ani, înlocuite cu unul A+, care are un consum de energie electrică de cel puțin două ori mai mic, se face o economie de 300 KWh pe an, deci veți plăti cu aproape 200 de lei mai puțin. Exemplele sunt date în programul “România eficientă”, care este un parteneriat între Energy Policy Group și OMV Petrom, prin care compania petrolieră a anunțat donații de patru milioane de euro în perioada 2019-2022”. Acest program are scopul de a promova, la nivel național, prin campanii de informare publică, programe de educație și finanțarea unor proiecte pentru îmbunătățirea eficienței energetice a clădirilor publice.

Programul “România eficientă” vine și în sprijinul aplicării de către țara noastră a recentei decizii a Uniunii Europene de a ridica procentul energiei regenerabile la 34%, în totalul energiei consumate la nivel național, pentru a elimina, treptat, cărbunele folosit de centralele electrice. Astfel, și România va trebui să găsească soluții pentru implementarea tehnologiei în obținerea energiei regenerabile în vederea protejării mediului. În acest scop, Uniunea Europeană va pune la dispoziție 7,2 miliarde de euro, din care 70% nerambursabili, pentru capacități tehnologice în obținerea de energie regenerabilă.

La nivel mondial, lumea este tot mai amenințată de încălzirea globală din cauza poluării mediului, fapt care impune accelerarea găsirii și aplicării de tehnologii noi, nepoluante, pentru înlocuirea surselor convenționale de producție a energiei, sens în care se fac pași importanți. Nu același lucru se întâmplă și în privința eficientizării consumului. Statisticile arată că în Europa, doar 70% dintre locuințe sunt eficiente energetic. România stă și mai prost. 80% din locuințe sunt ineficiente energetic, ele fiind construite înainte de 1989. La blocurile reabilitate termic, economia de energie este de peste 35%. Prin extinderea renovării locuințelor, consumul de energie poate scădea sub 100 KW/metru pătrat. Iată de ce românii trebuie să fie informați despre creșterea eficienței energetice, prin aplicarea de tehnologii noi, dar și în privința consumului casnic. Exemplu, prin înlocuirea becurilor clasice cu sisteme LED, se asigură astfel o economie de 80% la iluminatul locuințelor. Să nu uităm de înlocuirea aparaturii casnice: frigidere, mașini de spălat și alte aparate consumatoare de curent electric, folosite într-o locuință.

 

Lasă un comentariu