ANCHETA ZILEI - PREGĂTIREA UNITĂȚILOR DE ÎNVĂȚĂMÂNT PENTRU NOUL AN ȘCOLAR

Distribuie pe:

Structura anului școlar 2019-2020

Anul școlar 2019 -2020 va avea 35 de săptămâni. Semestrul I începe în 9 septembrie și se va încheia în 20 decembrie 2019, iar semestrul al II-lea va dura din 13 ianuarie până în 12 iunie 2020. Prin ordine distincte ale ministrului Educației se aprobă și Calendarul examenelor/evaluărilor naționale, al examenelor de absolvire, respectiv de certificare/atestare a calificării profesionale/a competențelor, precum și calendarul admiterii în clasa a IX-a.

Vacanțele elevilor din toate ciclurile de învățământ sunt programate astfel: vacanța de iarnă (21 decembrie 2019-12 ianuarie 2020); vacanța de primăvară (4 aprilie - 21 aprilie 2020) și vacanța de vară (13 iunie - data din septembrie 2020 la care vor începe cursurile anului școlar 2020-2021). Clasele din învățământul primar și grupele din învățământul preșcolar se vor afla în vacanță și în săptămâna 26 octombrie - 3 noiembrie 2019.

Pentru clasele a XII-a zi, a XIII-a seral și frecvență redusă, anul școlar se încheie în data de 29 mai 2020, iar pentru clasa a VIII-a, în data de 5 iunie 2020.

Pentru clasele din învățământul liceal - filiera tehnologică, cu excepția claselor anterior menționate și pentru clasele din învățământul profesional, anul școlar are 37 de săptămâni de cursuri, informează Ministerul Educației Naționale.

 

La Școala din Voiniceni

Am pornit ancheta zilei în comunele din Câmpia Transilvaniei. La Școala din Voiniceni, la ora 9, doar o singură îngrijitoare se străduia să facă curățenie în sălile de clasă. Am constat că există grupuri sanitare funcționale, iar în ceea ce privește reparațiile, se pare că anul acesta n-au fost necesare.

 

La Școala Gimnazială Ceuașul de Câmpie

La Școala Gimnazială Ceuașul de Câmpie am stat de vorbă, cu secretarul școlii, Szabo Zoltán. Amabil, dumnealui ne-a oferit informații despre stadiul pregătirilor în toate școlile de pe raza comunei. Astfel, am aflat că la Ceuaș, Voiniceni și Săbed funcționează grădinițe și școli cu clasele I-VIII, la școlile din Culpiu, Câmpenița, școli cu clasele I-IV, iar la Herghelia doar grădiniță. Toate școlile dețin grupuri sanitare funcționale cu apă, peste tot. Astfel, poate începe, în condiții oprime, noul an școlar. Școala din Ceuaș deține două microbuze școlare pentru transportul elevilor din satele unde nu există clase V-VIII. Pe total comună există un număr de 540 de elevi, pregătiți de 51 de cadre didactice, toate calificate, 80% fiind titulari. Anul acesta n-au fost fonduri pentru investiții mari, dar în urmă cu patru ani s-au efectuat reparații capitale cu fonduri europene. Din cauza îmbătrânirii populației, lipsei de copii, Școala din Bozed s-a desființat. În prezent se lucrează intens la curățenie, astfel că în comuna Ceuașu de Câmpie cursurile încep în bune condiții.

 

Comuna Râciu

În comuna Râciu, prin preocuparea primarului și a consilierului local Ciprian Belean - s-a perfectat parteneriatul cu Azomureș și Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară din Cluj-Napoca, iar din acestă toamnă, la Școala Gimnazială din Râciu va funcționa o școală profesională agricolă de trei ani. Până în prezent sunt înscriși 28 de elevi din comună și satele din împrejurimi. Aici se poate constata implicarea Primăriei la întreținerea unităților de învățământ din comună. ,,Pentru începerea anului școlar în condiții optime nu este necesară decât zugrăvirea unor săli de clasă. Vom avea și o grădiniță nouă. Investițiile de până acum au fost din fonduri europene. Toate patru unități de învățământ sunt în condiție excelentă. Una este nouă, iar celelalte trei sunt din anii 2003 încoace. Sunt grupuri sanitare interioare, apă curentă, tot ceea ce e necesar”, spunea Ioan Vasu, primarul comunei Râciu.

Directorul adjunct al școlii din Râciu, prof. Radu Bacali, prezent în școală, ne-a invitat să vizităm sălile de clasă, grupurile sanitare, terenul de sport, laboratorul de informatică, clubul școlar de radio amatori... Aflăm că situația este la fel de bună și în școlile din Ulieș, Sânmartinul de Câmpie, Coasta Mare. Numărul total de elevi este de 527, cu 32 de cadre didactice, toate calificate. Am rămas impresionați de curățenia și ordinea din școala Râciu, de faptul că și aici cursurile pot începe în orice moment. Întrebat de ce este nemulțumit primarul comunei de rezultatele elevilor de clasa a opta din acest an, profesorul Radu Bacali ne-a declarat: ,,O vină mare au și părinții, unii prea puțini interesați de rezultatele copiilor. Noi ne facem datoria, organizăm meditații, dar dacă părinții nu se implică mai mult ...”

 

Școala Gimnazială din Pogăceaua

La Școala Gimnazială din Pogăceaua stăm de vorbă cu prof. Varga Patricia - directoarea școlii. Aflăm că este în așteptarea începerii unui proiect de modernizare a școlii, cu finanțare de la Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice. Lucrările vor demara săptămâna aceasta și vor dura poate un an. Până la finalizare, procesul de învățământ se va desfășura în două serii. La Școala din Pogăceau, clasele 0 - VIII, și la Școala din Văleni, clasele 0 - IV, învață 301 elevi, cu 24 cadre didactice calificate. Baza materială este asigurată, grupurile sanitare în interior funcționează, curățenia este în curs de finalizare și pot începe cursurile.

 

Miheșu de Câmpie

La Miheșu de Câmpie școala era închisă, nu se fac nici aici lucrări de reparații. De la primărie am aflat că există grupuri sanitare în interiorul școlii.

               

Grebenișu de Câmpie

Singura situație ușor alarmantă am întâlnit-o la Școala din Valea Sânpetrului, unde se lucra la pregătirea sălilor de clasă cu un singur muncitor, și la amenajarea unui grup sanitar, undeva într-o clasă dezafectată. WC-urile erau undeva în fundul curții, într-o clădire veche, dărăpănată, fără apă curentă. După cum arată stadiul lucrărilor aici, nu prea sunt șanse să înceapă cursurile în condiții potrivite.

Aceeași situație am regăsit-o și la Școala Generală din centrul de comună, Grebenișul de Câmpie, unde erau doi muncitori care lucrau de zor la zugrăvirea sălilor de clasă. Nici aici nu există grup sanitar cu apă în interior, WC-ul stă să cadă în marginea curții, fără apă, iar pentru un grup sanitar nou s-a turnat doar fundația.

 

Band

La Band se lucra intens la mansardarea școlii, cu speranțe că lucrările de reparații se vor finaliza în termen. Aici nu pot să apară sincope, fiindcă primarul, ing. Mircea Radu, se implică direct în reparațiile școlii de pe raza comunei. Și aici există grup sanitar în interiorul școlii, cu apă.

 

Lasă un comentariu