OMAGIU SATULUI TRANSILVAN - GRINDENI

Distribuie pe:

Pe o vale, încadrată din trei părți de dealuri, șerpuiește zglobiu un pârâiaș, pe malurile căruia sunt așezate casele satului, numit astăzi Grindeni. Localitatea este semnalată sub denumirea de Cristur (Kereztur), încă din anul 1289. Din 1332 devine localitate independentă, având conducere proprie și două biserici, una ortodoxă, la români, și una romano-catolică, la maghiari. În existența sa de 730 de ani, localitatea a fost cunoscută sub 16 nume, Grindeni fiind ultimul.

Începând cu anul 2008, la inițiativa unor oameni iubitori de casă părintească și vatră satului natal, s-a găsit o motivație pentru ca în localitate să aibă loc anual momentul de reîntregire temporară a familiilor satului. În acest scop s-au planificat și organizat activități și s-au realizat lucruri deosebite, care au rămas adânc întipărite în sufletele cristurenilor. (Cristur a fost una din vechile denumiri ale satului)

Pentru anul 2019, am ales ca tematică a întâlnirii două teme valoroase, anume: Prima temă: O manifestare care să se sprijine pe hotărârea Sfântului Sinod al B.O.R., care proclamă anul 2019 “An omagial al satului românesc (al preoților, învățătorilor și primarilor gospodari)”. În cadrul temei a fost redactată și tipărită cartea “Bisericile creștine pe vatra satului Cristur - Grindeni”, cu participarea preotului protopop de Luduș, Lucian Voșloban, a altor încă 10 actuali și foști slujitori la bisericile din sat și a mai multor enoriași. Cartea prezintă în principal existența și evoluția confesiunilor religioase și preocupările preoților parohi și slujitori la cele patru biserici de pe vatra satului nostru.

Tema a doua aleasă a fost legată de istoria multiseculară a satului, concretizată printr-o expoziție organizată în incinta școlii, având ca generic “Cristur - Grindeni 730 de ani”. În cadrul expoziției au fost expuse imagini și alte materiale grafice care vorbesc despre obiceiurile satului, bisericile, școala și primăria satului și slujitorii acestor instituții, despre sacrificiile și jertfele cristurenilor în cele două războaie mondiale; sunt expuse, de asemenea, imagini ale mai multor familii cu state vechi de existență pe vatra satului.

Asupra acestor teme și a modalităților propuse spre realizarea lor a fost informat cu multă vreme în urmă domnul primar, Mocanu E, și cele două cadre didactice cu activitatea de bază la școala din sat, așteptând sprijinul și participarea lor la acest eveniment. Acest lucru nu s-a întâmplat. Aproximativ tot așa s-au petrecut lucrurile și în anii 2017 și 2018, fiind obligați să întrerupem șirul evenimentelor (anul 2018). Pentru a se evita situația din anul trecut, colectivul de inițiativă a luat hotărârea de a rezolva problemele prin mijloace proprii, ducându-le cu succes la bun sfârșit; astfel că de sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului a avut loc și evenimentul propus, și care s-a bucurat de o largă audiență. Manifestările s-au desfășurat pe platoul din fața școlii, bucurându-ne de o frumoasă vreme de vară. Pentru început a fost oficiată o slujbă “Te Deum”, închinată îndelungatei existențe a satului românesc și, în mod deosebit, comemorării celor 730 de ani de la atestarea istorică a satului nostru. A urmat mesajul decanului de vârstă a satului, nonagenarul Csiser Sándor, care s-a adresat locuitorilor satului și în special tineretului. Despre o interesantă lecție de istorie a satului nostru a conferențiat domnul general în rezervă, Petovan Teofil, care a prezentat elemente inedite petrecute din vechime până astăzi, pe vatra satului. Viața satului românesc o regăsim în poeziile pregătite și recitate de un grup de elevi din clasele I-VIII.

A urmat cuvântul părintelui protopop al Ludușului, P. C., Lucian Voșloban, care după ce a amintit câteva dintre momentele zbuciumate prin care a trecut biserica ortodoxă transilvană, referindu-se la biserica cristureană, a arătat că “așezată în cel mai vestic punct al județului Mureș, aproape de granița cu județele Alba și Cluj, parohia ortodoxă din Grideni reprezintă un punct de referință pe harta ortodoxiei transilvănene, transmițând cu multă râvnă, dragoste și evlavie, flacăra dreptei credințe străbune în acest colț al României.

Cuvinte călduroase și de înaltă apreciere asupra importanței evenimentelor de genul “Sărbătoarea fiilor satului” sau cu referire la persoanele implicate cu toată dăruirea la pregătirea și organizarea evenimentelor au fost rostite și de ing. Felicia Tiut (n. Brad), jurista Ileana Maxim, iar de încheiere de către părintele paroh, Toma Alin Ioan. A urmat apoi momentul cel mai așteptat, vizionarea expoziției omagiale “Cristur - Grindeni -730 de ani”. În lipsa primarului, care din motive rămase pentru noi necunoscute nu a participat la sărbătoarea noastră, rolul de tăiere a panglicii i-a fost oferit unui gingaș copilaș de numai 4-5 ani.

Exponatele afișate au fost îndelung privite, analizate și apoi apreciate pe măsură. Comentariile asupra celor petrecute în această importantă și frumoasă zi a Adormirii Maicii Domnului au continuat până spre apusul soarelui, la despărțire participanții își urau unul altuia urarea: “Să ne vedem sănătoși la anul”.

 

Lasă un comentariu