SUFLETUL, TRUPUL ȘI... GÂNDITORUL

Distribuie pe:

* “Pentru gândirea teologică, întemeiată pe revelația sacră și pe rațiune, lumea își are fundamentul unic în Dumnezeu. În El avem viață, în El ne mișcăm, în El suntem. El e principiul, El e susținătorul, El e scopul ultim al lumii. Ce este Dumnezeu în Sine, în esența Lui intimă, nu putem ști; incomprehensibil (de neînțeles) în taina slavei Sale, Dumnezeu e comprehensibil (clar, de înțeles) în manifestările Sale, în raportul Lui cu creatura. Necunoscut în Sine, Dumnezeu nu are nume și nu putem să-i dăm nici un nume”.

Nichifor Crainic (1889-1972), poet, teolog, gânditor și trăitor creștin, deținut politic

***

* “Am devenit un gânditor creștin când mi-am dat seama că fără revelație, fără asistența divină, nu pot știi cine sunt, nici ce este lumea, nici dacă are vreun sens sau nu. Nu pot știi de unul singur. Mi-am dat seama că fără Dumnezeu nu pot cunoaște sensul existenței umane și universale. Eu n-am destin. M-a protejat Dumnezeu. Destinul nu operează la mine. Întâmplările au alergat spre mine, dar n-au reușit să mă nimicească Asta m-a dus cu gândul la Dumnezeu, care e situat deasupra întâmplărilor vieții mele”.

Petre Țuțea (1920- 1991), doctor în Drept și Economie Politică, 13 ani de temniță grea comunistă

***

* “Fără Dumnezeu și religie, adică fără teama și respectul lui Dumnezeu, unde ar ajunge omenirea?” Cea mai fericită zi din viața mea a fost atunci când, mic copil fiind, mergeam cu mama de mână, la Sfânta Biserică, și am primit Sfânta Împărtășanie. “Evanghelia nu este carte, ci ființă, cu o lucrare și o putere care biruie totul.”

Napoleon I Bonaparte (1769-1821), strălucit comandant militar, împărat al Franței

***

* “A demonstra existența unei cauze primare a vieții - unică, imaterială și înțeleaptă, iată termenul sublim către care merge filosofia. Această cauză primară e Dumnezeu. Nu “credi in Deum” - “crede în Dumnezeu” - trebuie să zică oamenii de știință, ci “Scio Deum esse” - “știu că Dumnezeu există”. Viața e efectul a două cauze: una secundară, sufletul, iar alta primară, care e Dumnezeu. “Evanghelia Domnului Hristos e treapta supremă a științei. Nu numai că eu cred în Dumnezeu, dar știu că există Dumnezeu”.

Dr. Nicolae Paulescu (1869-1931), prof. la Facultatea de Medicină București, cel care a descoperit insulina, dar a fost înșelat de alții, furându-i-se, astfel, Premiul Nobel

Lasă un comentariu