TRIST, DAR ADEVĂRAT: DIASPORA NU VREA SĂ SE MAI ÎNTOARCĂ ÎN ȚARĂ

Distribuie pe:

Potrivit celui mai recent sondaj, 53% din românii aflați peste hotare spun că nu au de gând să se întoarcă în țară, în creștere cu 10% față de anul 2017.

Dacă în anul 2017, 57% din românii aflați peste hotare declarau că au intenția de a se întoarce în țară, anul trecut, numărul acestora a scăzut cu zece procente, până la 47%. O scădere similară este înregistrată și în ceea ce privește numărul românilor dispuși să investească în România, procentul acestora scăzând de la 56% în 2017 la 46%, anul trecut. La fel, încrederea că lucrurile se vor schimba în bine se află în scădere, doar 37%, față de 43% în anul 2017, estimând că lucrurile se vor îmbunătăți în anii următori. În schimb, 29%, față de doar 26% în 2017, cred că lucrurile se vor înrăutăți. În ceea ce privește motivele pentru care românii spun că nu vor să se mai întoarcă în țară, marea majoritate invocă corupția (83%), viața politică actuală (72%), mentalitatea românilor (67%) și nivelul de trai scăzut (65%). Lipsa locurilor de muncă este menționat în proporție de doar 40%. În ceea ce privește motivele pentru cei care susțin că vor să se întoarcă în țară, cel mai invocat motiv este pur și simplu faptul că “vor să fie din nou acasă” (73%), pe locul secund fiind dorința de a fi alături de cei dragi (46%). Ideea petrecerii aici a anilor de pensie este invocată într-un procent de 27%, iar dorința întemeierii unei afaceri în România într-un procent de 23%.

Acasă e doar circ de proastă calitate

Cifrele apar întru-un sondaj realizat în lunile iulie - august 2019, de către agenția de cercetare Open-I Research, pe baza unui chestionar online completat de către 1.810 români emigrați în țări precum Spania, Italia, Marea Britanie, Irlanda, Germania, SUA, Franța, Canada, Austria, Norvegia, Belgia.

“Aceste cifre nu au cum să ne surprindă în condițiile în care în ultimii doi ani am avut legi date doar pentru ca anumiți politicieni să scape de problemele din justiție. Iar când principalele știri despre țara ta privesc doar gradul de corupție de aici, sentimentul de rușine față de clasa politică nu are cum să nu te cuprindă. Iar fenomenul este oarecum logic, pentru că nu ne referim doar la bani, ci la tot ceea ce înseamnă calitatea vieții - accesul la servicii de calitate, sănătate, educație etc. - toate acestea determină un număr tot mai mare de români să nici nu conceapă o întoarcere în țară. Chiar dacă nu câștigă la fel de bine ca alți cetățeni, aceștia măcar se simt respectați în țările în care muncesc. Iar acasă nu văd decât circ, și un circ de cea mai proastă calitate, e normal să aleagă o viață mai bună. Iar pentru cei din clasa de mijloc, lipsa oricărei meritocrații în a pătrunde în instituțiile de stat, în educație, sănătate, administrație poate reprezenta factorul determinant pentru decizia de a părăsi România”, este de părere sociologul Gelu Duminică.

Potrivit experților, în acești ultimi ani, România a pierdut un tren important în modernizarea propriilor instituții, susținând astfel în mod indirect fenomenul migrației populației. “Cei din diaspora, care an de an se întorc în țară, din păcate se lovesc de realizarea faptului că lucrurile aici nu evoluează. Fenomenul este trist, pentru că mulți dintre românii ajunși peste hotare și-ar dori să se întoarcă acasă, unde ar accepta să lucreze pe mai puțini bani. Din păcate, lipsa infrastructurii, a instituțiilor și serviciilor publice nu fac viabilă o asemenea alegere. Cu atât mai rău cu cât, în ultimii cinci ani, de la ultimele alegeri prezidențiale, oamenii nu au uitat de România. Mai mult, în ultimii doi ani am putut vedea cum fenomenul s-a accentuat. Dacă la nivelul anului 2016 aveam un echilibru între migrația internă și cea externă, adică oamenii luau în considerare să se mute altundeva în țară, acum migrația externă domină clar. Care e explicația? Păi am avut doi ani de scandaluri, de atac la justiție, doi ani în care instituțiile s-au prăbușit. Astăzi, lumea a ajuns să se întrebe dacă mai are sens să sune la 112”, a explicat Elena Calistru, președintele organizației non-guvernamentale Funky Citizens.

Peștele se împute de la cap, însă se curăță de la coadă. Până nu ne vom schimba fiecare din noi, societatea aceasta nu va reuși. (Gelu Duminică, sociolog)

Protestele arată că speranța nu a murit

Sociologul Barbu Mateescu spune că în contextul acestei migrații masive fenomenul recent al protestelor în masă arată, în mod paradoxal, că speranța nu a murit. “Cu excepția scurtei perioade în care am avut la putere un guvern tehnocrat, România a fost condusă în ultimii șapte ani de aceeași clasă politică - una care a avut cu totul alte priorități. În acest context, cine nu a avut percepția că lucrurile s-au schimbat în bine a plecat. Și acest lucru a fost valabil în special pentru cei din zonele cele mai sărace (Oltenia și Moldova) și pentru o elită, experții din domeniile lor, care au făcut un copil aici și și-au dat seama că nu există servicii de educație sau sănătate. Dar situația nu este la fel de critică ca în Republica Moldova de exemplu. Acolo e crunt, oricine a avut două picioare a plecat. La noi nu e chiar așa, avem totuși o pătură mare, care în ultimii ani trăiește tot mai bine și, mai important, are interesul ca lucrurile să evolueze și aici. Aici este și explicația pentru proteste. Dacă nu le păsa se duceau direct la Otopeni. Aceștia sunt cei care nu au renunțat și care vor un viitor aici”, a declarat acesta.

LAURENȚIU SÎRBU

(Sursa: “Adevărul”)

Lasă un comentariu