FUNCȚIONAREA OMULUI, MULT PREA COMPLICATĂ!

Distribuie pe:

Descopera.ro, cel mai apreciat site despre știință, ne dezvăluie zeci de adevăruri despre corpul nostru, despre care (trebuie să recunoaștem) puțini dintre noi avem cunoștință. Cică, există un organ care se regenerează complet, dar și o parte din corp care nu se poate autovindeca.

Vă prezentăm, în continuare, cele mai interesante informații despre corpul nostru, descoperite, de-a lungul timpului, de oamenii de știință:

Cel mai mare organ - pielea, masa creierului - aproximativ 1,3 kg, numărul de neuroni - aproximativ 88 miliarde, numărul de sinapse pe neuron - aproximativ 10.000, consumul bazal de energie al creierului - 25%.

Oamenii de știință au constatat că primul organ funcțional al omului este inima. Aceasta începe să bată în embrionul de 20 de zile. Tensiunea optimă pentru un adult este de 120/75 mmHg, cea mai bună frecvență cardiacă este de 55 - 65 bătăi pe minut, numărul bătăilor de inimă pe zi este de aproximativ 100.000, numărul bătăilor de inimă într-o viață medie (70 ani) este de trei miliarde, iar sângele pompat de inimă pe minut este 5,5 litri.

Neuronul nu poate dezvolta cancer și nici nu se divide, la fel ca adipocitul și cardiomiocitul. Cea mai mare celulă este ovulul, cu o dimensiune de 0,1 mm, cea mai mică celulă este spermatozoidul, cu o dimensiune de 60 um (ultramicroni), iar volumul de sânge filtrat de rinichi pe minut este de 1,3 litri!

În continuare, descopera.ro ne dezvăluie că numărul de oase ale unui adult este de 206, numărul de mușchi - de peste 600, cel mai lung os este femurul, cel mai mic os este scărița (ureche internă), iar cea mai mare arteră este aorta. Lungimea totală a sistemului circulator este de... 100.000 km! Cea mai mare glandă este ficatul, iar cea mai mică - pineala. Lungimea intestinului subțire este de 3 - 5 m, iar lungimea intestinului gros este de 1,5 m.

Învelișul inimii este pericardul, al plămânilor și al toracelui interior - pleura, iar al cavității abdominale - peritoneul. Ph-ul sucului gastric este normal între 1,5 și 3,5, timpul de digestie în stomac este de 4 - 5 ore, iar timpul de digestie totală este de... 24 - 72 de ore.

Printre alte curiozități (adevărate), descopera.ro ne asigură că operația pe creier fără anestezie generală este posibilă și de multe ori necesară! În plus, viteza aerului strănutat este de aproximativ... 135 km pe oră, cantitatea de sânge reprezintă aproximativ 8% din masa corporală, viteza maximă a impulsurilor nervoase este de 120 de metri pe secundă, iar numărul de enzime din corp este de peste 700. Savanții mai susțin că singura parte din corp care nu se autovindecă este dintele.

Pe scalp, avem aproximativ 100.000 de pori, temperatura normală a corpului este cuprinsă între 36,3 și 37,5 de grade Celsius, iar durata medie de viață a adipocitului (celula adipoasă) este de 10 ani. Organul care se poate regenera complet este ficatul, culoarea sângelui arterial este roșu aprins, iar culoarea sângelui venos este roșu închis. Fiecare dintre noi avem... 37 trilioane de celule în corp și 7 octilioane de atomi...

Într-un final, aflăm de la oamenii de știință că, organele vitale sunt creierul, inima, ficatul, rinichii și plămânii, dar și că... saliva pe care o producem într-o zi este cuprinsă între 0,5 și 1,5 litri!

Lasă un comentariu