EFECTELE ACȚIUNILOR “TRIANON 100” SIMȚITE PUTERNIC ȘI LA TÂRGU-MUREȘ - REALIZAREA PROIECTELOR ORAȘULUI, DATĂ PESTE CAP DE INTERESELE ELECTORALE ȘI POLITICE ALE CONSILIERILOR UDMR ȘI POL

Distribuie pe:

- Interlocutor: Claudiu Maior, consilierul primarului municipiului -

- Printre prioritățile aflate pe agenda de lucru a Primăriei figura continuarea lucrărilor de investiții din școli și grădinițe, fapt confirmat de numeroasele șantiere deschise. Iată că, dintr-odată, peste zumzetul și agitația de pe șantiere s-a așternut tăcerea... De ce, domnule Claudiu Maior?

- Scurt și la obiect: pentru că, deși la începutul anului am evaluat nevoile din școli, la rectificarea de buget din această vară, în ședințele de comisii, bugetul alocat de către consilierii locali - grupul consilierilor UDMR și POL - a fost trunchiat fără explicații, doar prin ordine de partid și în defavoarea cetățenilor. Consilierii locali UDMR - POL se pare că au intrat în campanie, în această vară, și își pregătesc “reușitele electorale” pe seama disconfortului creat târgumureșenilor.

- Și clădirea Colegiului Național “Alexandru Papiu Ilarian” dădea semne că va intra în noul an școlar “gătită și primenită”...

- Ați atins un punct nevralgic: cu părere de rău, îi informez pe târgumureșeni că, din lipsa bugetului, nu vom putea finaliza lucrările la clădirea monument a Colegiului, lucru cu atât mai trist cu cât reputata instituție de învățământ va aniversa, în toamna acestui an, un secol de existență. Pe scurt, spre dezamăgirea papiiștilor de ieri și de azi, a dascălilor, a oamenilor de cultură și a tuturor târgmureșenilor care știu ce înseamnă “Papiul” pentru școala mureșeană, marcarea unui secol de existență a Colegiului este umbrită de interesele UDMR, prin blocarea lucrărilor de reabilitare. Și, dacă tot suntem la acest capitol, vă informez că ne aflăm în imposibilitatea finalizării lucrărilor și la Colegiul Național “Unirea” - alt reper emblematic al învățământului mureșean -, unde sunt deschise șantiere la nivelul al II-lea al clădirii.

- Se pare că lucrurile nu stau mai bine nici în ce privește reabilitarea străzilor din municipiu. Infrastructura, în general...

- Din păcate, nu, și vă dau un singur exemplu: strada 8 Martie...

- Unde ce se face?

- Unde ce NU se face, vreți să spuneți... În urmă cu doar câteva luni, transmiteam o adresă prin care îi înștiințam pe locuitori asupra începerii lucrărilor de reabilitare și modernizare, preconizate a se termina până la sfârșitul anului. Ei, bine, cu mare părere de rău - întrucât cunoaștem foarte bine situația din zonă și mereu am fost deschiși nevoilor cetățenilor - trebuie să-i anunț că, din lipsa alocărilor de la buget, nu vom putea duce la împlinire contractul în derulare.

- Concret, cum s-a ajuns la această situație?

- Concret: în acest an, în premieră pentru administrația locală, repet, consilierii municipali ai UDMR și ai POL au trunchiat nejustificat bugetul, la rectificarea din vară. Fără a se gândi la repercusiunile ce-i vor afecta pe târgumureșeni, consilierii locali au făcut diminuări bugetare cu până la 70%, astfel că societățile care executau lucrările nu vor mai putea fi plătite pentru a duce la îndeplinire proiectele începute. În aceeași situație, cu părere de rău, se află și strada 8 Martie, valoarea contractului de lucrări, semnat în noiembrie anul trecut, fiind de 6.000.000 lei. În bugetul pe anul 2019 a fost solicitată suma de 2.000.000 lei, din care s-au aprobat de către consilierii locali numai 1.000.000 lei. Totodată, la rectificarea din 1 august, au mai fost solicitate încă 2.000.000 lei, din care s-au aprobat doar 1.212.000 lei. Ca atare, din suma de 4.000.000 lei solicitată anul acesta pentru refacerea carosabilului, a fost aprobată doar 2.212.000 lei, trotuarele și iluminatul urmând a se realiza anul viitor din sumele aprobate pe credit. La rectificarea bugetară din luna septembrie vom mai solicita diferența de bani necesară finalizării lucrărilor la carosabil, ședință la care îi invităm pe toți cei interesați.

- În ce vă privește, se pare că îngrijorarea a luat locul optimismului ce vă caracterizează, în general...

- Da, îngrijorare, acesta este cuvântul. Și revoltă. Mă simt dator să atrag atenția tuturor târgumureșenilor asupra situațiilor cu adevărat îngrijorătoare, dar reale, ce vor arunca, în scurt timp, orașul în haos, din lipsa unui buget care să ne asigure că putem onora punctele de pe agenda de lucru, să continuăm investițiile și să răspundem nevoilor cetățenilor de a se dezvolta într-un oraș european. Revoltă, pentru că, sfidând interesele cetățenilor, reprezentanții legislativului local, pe care i-am menționat, își fac calcule politice și electorale tocmai pe seama și în detrimentul celor pe care sunt chemați să-i reprezinte. În orice caz, ca de fiecare dată, contez pe înțelegerea târgumureșenilor și le stau la dispoziție pentru orice alte nelămuriri, mesaj pe care, de altfel, l-am transmis și prin intermediul paginii mele de socializare.

P.S. Supratitlul aparține secretarului de redacție

Lasă un comentariu