PENTAGONUL A TESTAT O RACHETĂ OFENSIVĂ LANSATĂ DINTR-UN SISTEM ASEMĂNĂTOR CELUI DE LA DEVESELU

Distribuie pe:

Echipamentul utilizat, luni, de militarii americani la efectuarea unui test cu o rachetă ofensivă este asemănător, dar nu identic, cu cel Aegis Ashore utilizat în sistemul antibalistic din România, de la Deveselu și care a fost recent actualizat din punct de vedere tehnic.

Concret, un purtător de cuvânt al Pentagonului a declarat pentru agenția Reuters că racheta testată a utilizat un sistem de lansare de tip MK41, explicând însă că nu este vorba de aceeași versiune cu cea instalată la baza antirachetă din România sau care urmează să fie montată în Polonia.

“Rusia a acuzat ani întregi că sistemul terestru MK-41 poate lansa rachete Tomahawk, astfel că aceasta era o încălcare a Tratatului INF. Deși este primul test în această combinație, Rusia în mod sigur va susține că se confirmă acuzațiile sale”, afirmă expertul Kingston Reif, director în cadrul Asociației pentru Controlul Armamentului.

A lovit ținta de la 500 de kilometri

Testul a fost efectuat duminică (luni dimineață, ora României) în zona Insulei San Nicolas (California), situată în Oceanul Pacific. Racheta a atins ținta stabilită, aflată la distanța de peste 500 de kilometri, anunță Pentagonul. Testul nu s-ar fi putut efectua dacă Tratatul Forțelor Nucleare Intermediare (INF) ar fi fost în vigoare, dar președintele Donald Trump a decis retragerea Statelor Unite din acordul care interzicea sistemele balistice terestre cu raze cuprinse între 500 și 5.500 de kilometri. Ca reacție la decizia SUA, Rusia a hotărât, la rândul său, retragerea din Tratatul INF.

Deveselu a supărat Moscova

Administrația Vladimir Putin a criticat de nenumărate ori inițiativa SUA de a instala elemente antirachetă, în cadrul NATO, în România și Polonia. Washingtonul și NATO susțin că instalațiile antirachetă din Europa nu sunt îndreptate contra Rusiei, vizând contracararea amenințărilor balistice din Iran, arată mediafax.ro. În urmă cu câteva luni, Administrația Vladimir Putin îl convocase pe atașatul militar al Statelor Unite pentru a-i transmite o propunere de măsuri în sensul menținerii Tratatului Forțelor Nucleare Intermediare (INF). Printre măsurile propuse de Rusia se număra distrugerea instalațiilor de lansare MK-41, folosite inclusiv în sistemul balistic Aegis Ashore, montat în România și care urmează să fie amplasat și în Polonia. Recent actualizat, Sistemul antibalistic american Aegis instalat în baza de la Deveselu, în județul Olt, a fost actualizat din punct de vedere tehnic, modernizarea fiind finalizată recent de partea americană. Printre altele, sistemul de la Deveselu a primit ultima generație de interceptoare. Este vorba de rachete de tip SM-3 block IIA, care au fost intens testate de forțele americane înainte de a fi trimise către bateriile proprii sau ale aliaților. Un ultim astfel de test s-a făcut la sfârșitul anului trecut, în Hawaii. Atunci, o rachetă de ultimă generație block IIA, lansată dintr-o bază precum cea de la Deveselu, a interceptat cu precizie o rachetă balistică. Rachetele SM-3 block IIA au o misiune pur defensivă, de contracarare a amenințărilor balistice inamice.

China: Testul american va relansa cursa în înarmării nucleare

Tirul american va relansa cursa înarmării nucleare, a deplâns, marți, Guvernul chinez, avertizând împotriva unei “escaladări a confruntărilor militare”, relatează AFP. Testul american efectuat duminică, în largul Californiei, “va avea consecințe negative grave asupra securității regionale și internaționale”, a mai avertizat în fața presei un purtător de cuvânt al diplomației chineze, Geng Shuang.

 

Lasă un comentariu