MANAGERII PRECONIZEAZĂ CREȘTERI MODERATE ÎN SECTOARELE DE SERVICII, CONSTRUCȚII ȘI COMERȚUL CU AMĂNUNTUL, ÎN URMĂTOARELE 3 LUNI

Distribuie pe:

Managerii români estimează, pentru următoarele trei luni, creșteri moderate în sectoarele de servicii, construcții și în comerțul cu amănuntul, respectiv o relativă stabilitate a producției în industria prelucrătoare, cu solduri conjucturale pozitive, reiese din ancheta realizată de Institutul Național de Statistică (INS), publicată miercuri.

Potrivit datelor centralizate, în cadrul anchetei de conjunctură din luna august 2019, managerii din industria prelucrătoare preconizează, pentru următoarele trei luni, o relativă stabilitate a volumului producției - cu sold conjunctural de plus 3%. Cea mai mare creștere se estimează în activitatea de fabricare a produselor farmaceutice de bază și a preparatelor farmaceutice (sold conjunctural +33%), urmată de activitatea de fabricare a produselor din tutun (sold conjunctural +28%).

În privința numărului de salariați, rezultatele arată o relativă stabilitate în intervalul august - octombrie, cu un sold conjunctural de -1% pe total industrie prelucrătoare. De asemenea, în cazul prețurilor la produsele industriale se prognozează creștere moderată în următoarele trei luni (sold conjunctural +8%).

Estimările managerilor din domeniul construcțiilor relevă o creștere moderată a volumului producției (sold conjunctural +14%), pe parcursul următoarelor trei luni ale anului. La capitolul numărului de salariați, soldul conjunctural va fi pe un plus de 6%, iar în ceea ce privește prețurile lucrărilor de construcții se preconizează o creștere moderată a acestora (sold conjunctural +12%).

În comerțul cu amănuntul managerii au estimat, pentru următoarele trei luni, o tendință de creștere a activității economice (sold conjunctural +20%), în timp ce volumul comenzilor adresate furnizorilor de mărfuri de către unitățile comerciale va înregistra creștere moderată (sold conjunctural +14%). Totodată, angajatorii prognozează pentru perioada analizată un salt moderat al numărului de salariați, cu sold conjunctural de +11%. În perioada următoare, managerii societăților comerciale estimează o creștere a prețurilor de vânzare cu amănuntul (sold conjunctural +25%).

Conform estimărilor din luna august 2019, cererea de servicii (cifra de afaceri) va cunoaște o creștere moderată, până la finele lunii octombrie 2019, cu un sold conjunctural de +11%. În plus, se estimează o relativă stabilitate a numărului de salariați (sold conjunctural +5%) în sectorul de servicii. În viziunea managerilor, prețurile de vânzare sau de facturare ale prestațiilor vor avea tendință de relativă stabilitate (sold conjunctural +4%).

Soldul conjunctural indică percepția managerilor întreprinderilor asupra dinamicii unui fenomen care nu trebuie confundată cu ritmul creșterii sau scăderii oricărui indicator statistic produs de INS. Acesta este obținut ca diferență între procentajul managerilor care au ales varianta pozitivă a fenomenului și procentajul celor care au indicat varianta negativă.

Rezultatele publicate miercuri de INS au fost obținute prin intermediul anchetelor de conjunctură și reflectă estimările realizate de către managerii întreprinderilor cu privire la tendințele de evoluție ale activității economice.

 

Lasă un comentariu