VENIT NET LUNAR DE PÂNĂ LA 4.500 LEI PENTRU BENEFICIARII PROGRAMULUI “O FAMILIE, O CASĂ”

Distribuie pe:

Beneficiarii programului “O familie, o casă” nu vor putea avea un venit net lunar individual sau împreună cu soțul/soția mai mare de 4.500 de lei, iar prețul de achiziție a locuinței este de maximum 70.000 de euro, potrivit unui proiect de ordonanță care modifică programul “Prima casă”.

Pentru familiile cu unul sau mai mulți copii, la data solicitării creditului garantat, veniturile nete lunare ale familiei nu pot depăși valoarea de 7.000 lei, precizează Ministerul Finanțelor, inițiatorul proiectului de act normativ.

Avansul minim a fost menținut la 5% din prețul de achiziție al locuinței, iar valoarea finanțării garantate este de maximum 66.500 euro echivalent lei.

Familiile cu un singur copil vor beneficia de reducerea cu 0,5 puncte procentuale a ratei dobânzii creditului garantat pe toată durata Programului, în timp ce pentru familiile cu doi sau mai mulți copii, rata dobânzii va fi mai mică cu 1 punct procentual.

Totodată, beneficiarii vor avea posibilitatea refinanțării creditelor obținute în cadrul Programului, prin alte instrumente de finanțare, cu excepția altor credite acordate în cadrul Programului.

Ministerul Finanțelor Publice precizează, într-un comunicat remis AGERPRES, că a propus modificarea Programului “Prima casă” și redenumirea acestuia în Programul “O familie, o casă”, astfel încât acest program guvernamental să fie mai bine orientat spre caracterul social.

Potrivit MFP, se vor revizui condițiile de accesare prin introducerea unui prag de venit pentru beneficiari și a prețului maxim de achiziție a locuinței, care poate fi achiziționată în cadrul Programului. În același timp, se propune acordarea de subvenții de dobândă constând în reducerea ratei dobânzii creditului garantat pe toată durata Programului pentru familiile cu un singur copil, cât și pentru familiile cu doi sau mai mulți copii.

De asemenea, se va mandata, pe lângă Fondul Național de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderi Mici și Mijlocii, și Fondul Român de Contragarantare în vederea emiterii de garanții în numele și în contul statului, în favoarea băncilor care acordă credite persoanelor fizice pentru achiziția unei locuințe în cadrul Programului.

“Am finalizat Programul «O familie, o casă» în urma consultărilor intense și constructive cu reprezentanții Băncii Naționale a României. Inițiativa Guvernului are în primul rând un caracter social, deoarece ne dorim să venim în sprijinul persoanelor cu venituri reduse. Totodată, ne-am gândit să ajutăm familiile tinere să își cumpere o locuință decentă. În egală măsură, susținem sectorul construcțiilor și nu numai în condițiile în care programul va avea efecte benefice în toată economia, va asigura menținerea sau înființarea de noi locuri de muncă și va ajuta la dezvoltarea afacerilor”, a precizat Eugen Teodorovici, ministrul Finanțelor Publice.

Lasă un comentariu