1% DIN POPULAȚIA LUMII TRĂIEȘTE... PE ALTĂ LUME1% DIN POPULAȚIA LUMII TRĂIEȘTE... PE ALTĂ LUME

Distribuie pe:

Schizofrenia

Schizofrenia (din limba greacă: schizein = a despica, a scinda, phren = minte, suflet) este o tulburare psihică gravă în care oamenii interpretează anormal realitatea, chiar pierzând contactul cu aceasta. Schizofrenia poate duce la o combinație de halucinații, iluzii, gândire și comportament extrem de dezordonate, care afectează activitatea zilnică, ducând, uneori, la invaliditate cronică și disocierea personalității. Potrivit cercetătorilor, schizofrenia afectează 1% din populația globală.

Persoanele cu schizofrenie necesită tratament pe tot parcursul vieții. Tratamentul precoce poate ajuta la ținerea sub control a simptomelor înainte de apariția unor complicații grave și poate contribui la îmbunătățirea perspectivei pe termen lung.

Simptome - Schizofrenia implică o serie de probleme legate de gândire (cunoaștere), comportament sau emoții. Semnele și simptomele pot varia, dar implică de obicei idei delirante, halucinații sau vorbire dezorganizată și reflectă afectarea capacității de funcționare.

* Idei delirante. Acestea sunt credințe false, care nu se bazează pe realitate. De exemplu, credeți că sunteți vătămați, persecutați, urmăriți sau hărțuiți, că anumite gesturi sau comentarii sunt îndreptate către dvs., că aveți abilități excepționale și vă bucurați de faimă și aprecieri deosebite; că o altă persoană este îndrăgostită de dvs.; că este pe cale să se producă o catastrofă majoră; că vi se fură obiectele personale. Asemenea idei apar la majoritatea persoanelor cu schizofrenie.

* Halucinații. Acestea implică de obicei impresia că vedeți sau auziți lucruri care nu există. Cu toate acestea, pentru persoana cu schizofrenie, halucinațiile au forța și impactul deplin al unei experiențe normale. Halucinațiile pot afecta oricare dintre simțuri, dar halucinația auditivă este cea mai frecventă. “Unii cred că le vorbește mafia de la Moscova. Alții cred că își aud vecinul prin perete. Unii cred că cineva le trimite gânduri printr-un emițător radio. Uneori sunt siguri că aud vocea lui Dumnezeu sau a Satanei; ei au impresia că ceea ce își imaginează se întâmplă în realitate”, spune psihologul dr. £ukasz Gawêda de la Departamentul de Psihiatrie al Universității de medicină din Varșovia, citat de sciencepoland.pap.pl. Mai mult de trei sferturi dintre acești oameni au halucinații vizuale sau auditive într-un anumit stadiu al bolii, spune psihologul, precizând că, uneori, vocile sunt atât de puternice încât pacienții nu sunt în măsură să li se opună. O astfel de afecțiune psihotică necesită adesea spitalizare și terapie medicamentoasă.

* Gândire (vorbire) dezorganizată. Gândirea dezorganizată este legată de discursul incoerent. Comunicarea eficientă poate fi afectată, iar răspunsurile la întrebări pot fi parțial sau complet fără legătură. Rar, vorbirea poate include alcătuirea unor cuvinte care nu pot fi înțelese, cunoscute uneori sub numele de “salată de cuvinte”.

* Comportament motor extrem de dezorganizat sau anormal. Acest lucru se poate manifesta într-o serie de moduri, de la un comportament prostesc, copilăresc, la stări de agitație imprevizibile. Comportamentul poate include rezistență la instrucțiuni, postură necorespunzătoare sau bizară, lipsa completă de răspuns sau mișcări inutile și excesive.

* Simptome negative. Aceasta se referă la capacitatea redusă sau lipsa capacității de a te comporta normal. De exemplu, persoana poate neglija igiena personală, nu-și schimbă expresia feței, vorbește monoton, evită mediile sociale.

* Evadare în fantezie, fără nicio legătură cu realitatea, dezlânare, înșiruire neconsecventă de evenimente, lipsa de conștientizare a bolii, sentimente de gelozie, invenție, ipohondrie. Psihoza mărește interesul pentru problemele spirituale, filozofice, alte probleme fundamentale umane (ca și cum prin psihoză ar căuta un nou sistem de valori).

Simptomele pot varia ca tip și severitate în timp, cu perioade de agravare și remisie. Unele simptome pot fi prezente în permanență.

La bărbați, simptomele schizofreniei încep, de obicei, în jurul vârstei de 20 de ani, iar la femei - undeva aproape de 30 ani. Este neobișnuit ca boala să fie prezentă la copii. De asemenea, este rară la cei cu vârta de peste 45 de ani.

Cauze - Nu se știe care este cauza schizofreniei, dar cercetătorii consideră că o combinație de genetică, chimie a creierului și mediul înconjurător contribuie la dezvoltarea tulburării.

Probleme legate de anumite substanțe chimice ale creierului, inclusiv neurotransmițătorii numiți dopamină și glutamat, pot contribui la schizofrenie. Studiile de neuroimagistică arată diferențe în structura creierului și sistemul nervos central al persoanelor cu schizofrenie. Deși cercetătorii nu sunt siguri cu privire la semnificația acestor schimbări, ei consideră că schizofrenia este o boală a creierului.

Factori de risc - Deși nu se cunoaște cauza exactă a schizofreniei, anumiți factori par să crească riscul apariției sau declanșării bolii, și anume: istoric familial; intensificarea activității sistemului imunitar, din cauza unor inflamații sau boli autoimune; vârsta mai înaintată a tatălui; unele complicații în timpul sarcinii sau la naștere, cum ar fi malnutriția sau expunerea la toxine sau viruși; consumul de droguri; administrarea de medicamente psihoactive sau psihotrope în adolescență și la vârsta adultă.

Complicații - Netratată, schizofrenia poate duce la probleme grave care afectează fiecare zonă a existenței. Complicațiile includ: gânduri suicidare, tentative de sinucidere, sinucidere; autovătămare; depresie; abuz de alcool și tutun; tulburări de anxietate și obsesiv-compulsive; autovictimizare; incapacitatea de a lucra sau de a urma școala; probleme juridice și financiare; uneori, comportament agresiv.

Tratament - Schizofrenia necesită tratament pe toată durata vieții, chiar și atunci când simptomele au încetinit. Tratamentul se bazează pe medicamente și terapie psihosocială. În unele cazuri, poate fi nevoie de spitalizare. Un psihiatru cu experiență în tratarea schizofreniei este cel care stabilește tratamentul. Echipa de tratament poate include și un psiholog, un asistent social și un psihiatru.

Prevenție - Nu există nicio modalitate sigură de prevenire a schizofreniei, dar respectarea planului de tratament poate ajuta la prevenirea recidivelor sau agravării simptomelor. (sursa - mayoclinic.org, sursa foto - livescience.com, sovhealth.com)

 

Lasă un comentariu