PATRU PERSOANE, REȚINUTE DE DIICOT ÎN DOSARUL TINERILOR GERMANI ȚINUȚI ÎN SCLAVIE

Distribuie pe:

Procurorii DIICOT au reținut patru persoane, printre care se află și un cetățean german, în dosarul în care o grupare este acuzată că a obligat tineri germani să execute munci epuizante în gospodăriile unor localnici, sub pretextul unui așa-zis “program de reeducare”.

Potrivit unor oficiali din DIICOT, alți membri ai grupării urmează să fie puși sub control judiciar.

DIICOT susține că, în perioada 2014 - august 2019, opt suspecți, dintre care doi cetățeni germani, soț și soție, au constituit un grup infracțional organizat care a avut ca principal scop traficarea pe raza județului Maramureș a mai multor tineri de naționalitate germană, cu vârste cuprinse între 12 și 18 ani, sub paravanul desfășurării unor activități autorizate de servicii educative ce vizau recuperarea și reintegrarea socială a acestora, în baza unor programe și proiecte derulate și coordonate de către cei doi suspecți de naționalitate germană.

“În realitate, tinerii au fost supuși unui regim de lipsire de libertate, de interzicere în a comunica în exterior cu familiile din Germania ori cu alte persoane sau autorități române, fiind obligați ca, sub pretextul unui așa-zis «program de reeducare» conceput de către cetățeanul german, să execute munci epuizante în gospodăriile unor localnici aflați în anturajul suspecților - dincolo de capacitățile și limitele fizice ale vârstei lor ori afecțiunilor de care suferă - practicându-se asupra minorilor metode umilitoare, degradante, ținerea lor în stare de sclavie și exercitarea asupra lor, în mod repetat, de acte de violență gravă și amenințări. În acest mod, tinerilor le-a fost creată o puternică stare de temere și chiar de traumă, ca urmare a bătăilor repetate, privării de hrană, lipsirii de libertate prin închiderea într-un așa-zis «arest», exercitării unor manopere medicale intruzive împotriva voinței lor, ținerii deliberate a minorilor în ger și în frig sau în ploaie etc. - toate cu titlu de «pedeapsă» menită să «educe» comportamentul copiilor. Unii dintre minori au avut chiar intenții suicidale din cauza acestui regim”, susțin procurorii DIICOT.

Procurorii arată că așa-zisul program social (finanțat de către statul german), fondat și coordonat de către suspectul de naționalitate germană, este reprezentat de serviciul social intitulat “Projekt Maramureș”, al cărui furnizor acreditat este o asociație cu sediul în municipiul Baia Mare, din datele deținute până la acest moment rezultând că aceasta are doar un rol formal în derularea proiectului respectiv, care a primit licență de funcționare din partea Ministerului Muncii, valabilă pentru o perioadă de 5 ani, în intervalul februarie 2016 - februarie 2021.

În programele oficiale ale acestui proiect sunt prevăzute în scop de reabilitare o multitudine de activități recreative, menite să stimuleze dorința de liniște și de integrare a tinerilor, de regulă în mijlocul naturii, beneficiind de educație multidisciplinară prin intermediul unor specialiști în pedagogie, psihologie și diverse activități lucrative.

“În realitate, victimele sunt excluse de la orice formă de continuare a studiilor, le sunt întrerupte tratamentele medicale pe care le au prescrise ca terapie, li se confiscă actele de identitate, bunurile personale (în principal cele care ar facilita posibilitatea de comunicare cu lumea exterioară) și sunt supuși metodelor dure și brutale de așa-zisă reeducare, adoptate de către suspect și persoanele din anturajul său, în baza ideilor promovate de acesta cu privire la conceptul de educație”, arată DIICOT.

Din cercetări a rezultat că fondurile bănești asigurate de statul german pentru finanțarea activității acestui proiect au fost deturnate în mare parte de la scopul dedicat și au fost însușite de către membrii grupului, prin mai multe metode ilicite practicate pentru a asigura o aparență de legalitate.

O parte dintre minorii abuzați au fost identificați și încredințați spre instituționalizare temporară Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Maramureș.

 

Lasă un comentariu