ERDOGAN: TURCIA AR PUTEA CUMPĂRA AVIOANE DE VÂNĂTOARE RUSEȘTI DACĂ SUA MENȚIN INTERDICȚIA DE VÂNZARE A APARATELOR F-35

Distribuie pe:

Turcia ar putea achiziționa avioane de vânătoare rusești dacă Statele Unite își mențin interdicția de a vinde Ankarei aparatul lor de luptă F-35, impusă după ce Rusia a început să livreze Turciei anul acesta sisteme de rachete rusești S-400, a declarat, joi președintele turc Recep Tayyip Erdogan, citat de EFE.

“De ce nu? Nu am venit degeaba în Rusia”, le-a răspuns Erdogan jurnaliștilor în avionul care îl ducea joi dimineață înapoi în Turcia, după o vizită la Moscova, în cadrul căreia s-a deplasat și la salonul aeronautic MAKS-2019, unde a inspectat cabina avionului de vânătoare rusesc Su-57.

Erdogan, însoțit de omologul său rus Vladimir Putin, a inspectat și modelul Su-35 care, potrivit presei ruse, ar putea înlocui aparatele americane F-35.

“Așteptăm să se decidă (americanii). Vom lua măsuri după ce vom ști decizia lor finală”, a anunțat Erdogan, care a dat asigurări că nu este preocupat de interdicția Washingtonului deoarece “există multe piețe” de unde Turcia poate achiziționa avioane de vânătoare.

Încă de miercuri seara, ministrul de externe turc Mevlut Cavusoglu a declarat că Turcia are nevoie de avioane de luptă și că, dacă nu le va putea cumpăra din SUA, “va căuta alternative”.

Washingtonul a suspendat vânzarea de avioane F-35 către Turcia drept represalii la cumpărarea de către Ankara a sistemului antirachete rusesc S-400, pe care SUA îl consideră incompatibil cu NATO și se teme că ar putea crea breșe de securitate în sistemul Alianței Nord-Atlantice, din care Turcia face parte.

Turcia, care a început să primească în această săptămână a doua tranșă din componentele sistemului S-400, insistă că este dreptul său să achiziționeze materialul militar necesar pentru a-i garanta securitatea și că decizia de a cumpăra sistemul S-400 s-a luat după ce tentativele de achiziționare a sistemului american Patriot au eșuat.

Lasă un comentariu