O A DOUA MUTAȚIE REZISTENTĂ LA HIV, DESCOPERITĂ DE OAMENI DE ȘTIINȚĂ DIN SPANIA (STUDIU)

Distribuie pe:

O mutație genetică extrem de rară, responsabilă cu declanșarea unei maladii musculare ce afectează un grup de aproximativ 100 de persoane în lume, creează o imunitate naturală împotriva virusului care provoacă SIDA, au anunțat, joi, cercetătorii spanioli, care speră că descoperirea lor va putea să ducă la obținerea unor noi medicamente anti-HIV, informează AFP.

O primă mutație era deja cunoscută de oamenii de știință: aceea care fusese descoperită după ce a fost transmisă faimosului “pacient din Berlin”, Timothy Brown, vindecat de HIV, grație unei grefe de celule stem conținând o mutație rară a genei CCR5, ce conferă o imunitate naturală împotriva acestui virus.

Noua mutație vizează o altă genă (Transportin-3 sau TNPO3) și este mult mai rară: ea a fost descoperită în urmă cu mai mulți ani la o familie din Spania, ai cărei membri erau afectați de o maladie musculară ultra-rară, denumită distrofie musculară a centurilor de tip 1F.

Medicii au remarcat că o serie de cercetători care studiau HIV erau interesați, în cadrul unor studii separate, de aceeași genă, întrucât aceasta joacă un anumit rol în transportul virusului în interiorul celulelor.

Au intrat în contact cu geneticienii din Madrid, care au avut ideea de a încerca să infecteze, în laborator, sânge prelevat de membrii aceleiași familii spaniole, cu virusul ce provoacă SIDA.

Experimentul le-a oferit o mare surpriză: limfocitele pacienților care suferă de acea maladie musculară ultra-rară erau natural rezistente la HIV. Virusul nu putea să pătrundă în interiorul lor.

“Acest lucru ne ajută să înțelegem mult mai bine transportul virusului în celule”, a explicat Jose Alcami, virusolog la Institutul de Sănătate Carlos al III-lea din Madrid, care conduce acest studiu, ale cărui rezultate au fost publicate în revista americană PLOS Pathogens.

HIV este un virus foarte bine cunoscut, a adăugat cercetătorul spaniol, “dar rămân încă multe lucruri pe care le cunoaștem mai puțin”. “De exemplu, nu știm de ce 5% dintre pacienții infectați nu dezvoltă SIDA. Există mecanisme de rezistență la infecție pe care le înțelegem foarte puțin”.

Drumul este încă foarte lung înainte ca medicii să poată să exploateze această breșă și să producă un nou medicament. Însă descoperirea acestei rezistențe naturale confirmă că gena TNPO3 poate fi considerată o altă țintă interesantă de cercetare, care merită să fie luată în calcul pentru a stopa propagarea HIV.

Lasă un comentariu