AMENZI MAI MARI ÎN SĂNĂTATE!

Distribuie pe:

La propunerea Ministerului Sănătății, Executivul a aprobat, săptămâna aceasta, o Hotărâre de Guvern privind stabilirea și sancționarea contravențiilor la normele din domeniul sănătății publice.

Documentul prevede dublarea sancțiunilor aplicate de inspectorii sanitari, în unitățile sanitare cu paturi, pentru nerespectarea regulilor, standardelor și criteriilor care au caracter obligatoriu în domeniul sănătății publice.

Astfel, a fost dublat cuantumul sancțiunilor contravenționale pentru nerespectarea circuitelor funcționale și a compartimentelor și serviciilor, neefectuarea verificării aparaturii de sterilizare, neasigurarea depozitării și păstrării în condiții optime a articolelor de sterilizare și de unică folosință, nerespectarea utilizării produselor biocide, dispozitivelor medicale, necunoașterea și neaplicarea tehnicilor și procedurilor de pregătire pentru sterilizare, neasigurarea apei sterile la blocurile operatorii în sălile de naștere, nerespectarea măsurilor pentru igiena pentru programul de supraveghere, prevenire și control al infecțiilor asociate asistenței medicale, neraportarea infecțiilor, neasigurarea măsurilor antiepidemice, neasigurarea și neîntreținerea în condiții de igienă a oficiilor alimentare, sălilor de mese, saloanelor cu paturi etc.

Concret, dacă până acum se aplicau amenzi între 500 și 1.500 de lei în cazul persoanelor fizice și între 10.000 și 15.000 de lei în cazul celor juridice, pentru nerespectarea protocoalelor de transfer al pacientului sau pentru internarea cazurilor care nu reprezentau urgențe, de acum sancțiunile s-au dublat: pot ajunge până la 3.000 de lei pentru persoanele fizice și 30.000 de lei pentru persoanele juridice.

Alt exemplu îl constituie amenzile pentru persoanele fizice care nu aplică măsurile de prevenire și răspândire a bolilor transmisibile s-au dublat și au ajuns între 2.000 și 6.000 lei, iar pentru unitățile sanitare între 7.000 lei și 10.000 lei.

Au fost introduse contravenții noi și sancțiuni contravenționale pentru acordarea asistenței medicale de către personalul neautorizat sau care nu deține cunoștințe și abilități atestate prin documente emise de statul român, pentru nerespectare protocoalelor clinice și a ghidurilor de practică medicală, pentru nerespectarea de către personalul unității sanitare a protocoalelor și procedurilor în privința actului medical, pentru neasigurarea la nivelul unității sanitare a medicamentelor, materialelor sanitare și reactivilor necesari asigurării unui act medical de calitate, pentru nerespectarea condițiilor impuse de autorizația de funcționare și pentru nerespectarea codului de etică și deontolgie profesională de către personalul medico-sanitar.

În premieră, au fost stabilite și introduse sancțiuni contravenționale cu amendă pentru fapte săvârșite de persoane fizice din cabinete medicale, laboratoare de analize medicale și a fost mărit cuantumul amenzilor contravenționale pentru persoanele fizice pentru nerespectarea normelor de urgență și prim ajutor calificat, nerespectarea normelor privind prevenirea și combaterea bolilor transmisibile și a nomelor de igienă, nerespectarea circuitelor funcționale din laboratoarele de analize medicale, neîndeplinirea măsurilor și recomandărilor impuse de inspectorii sanitari, neanunțarea direcțiilor de sănătate publică despre modificările intervenite față de autorizația de funcționare, nerespectarea dispozițiilor privind avizarea publicității produselor, campaniilor de informare și educare pe teme legate de sănătatea publică.

“Sunt necesare aceste măsuri pentru responsabilizarea personalului medical atât din unitățile sanitare, cât și din cabinetele individuale, pentru respectarea normelor de sănătate. S-a dovedit faptul ca este nevoie și de măsuri coercitive pentru ca sistemul să funcționeze”, a declarat ministrul sănătății Sorina Pintea.

În anul 2018, inspectorii sanitari au efectuat 13.400 de controale și au aplicat amenzi în valoare de 1.660.900 lei. (sursa - ms.ro)

 

Lasă un comentariu