ASTĂZI, GONG INAUGURAL!

Distribuie pe:

Ediția a XXIV-a a Festivalului Internațional “George Enescu” se va desfășura în perioada 31 august-22 septembrie 2019 și are ca motto: “Lumea în armonie”. Director de onoare al actualei ediții: Zubin Mehta. Director artistic: Vladimir Jurowski. Director executiv: Mihai Constantinescu, director ARTEXIM, organizatorul Festivalului. 84 de concerte și recitaluri în cinci săli din București (Sala Palatului, Ateneul Român, Sala Radio, Sala Auditorium a Muzeului Național de Artă și, în premieră, Teatrul Excelsior), 2.500 de artiști internaționali, dirijori și soliști renumiți, 34 de artiști în premieră în România, peste 170 de ore de muzică de cea mai înaltă calitate, repertoriu divers ce acoperă de la lucrări monumentale, compoziții de mare popularitate, până la recitaluri restrânse, muzică actuală și chiar prime audiții, în seriile deja consacrate: “Mari orchestre”, “Recitaluri și orchestre camerale”, “Concertele de la miezul nopții”, “Enescu și contemporanii săi”, “Muzica secolului XXI”, dar și în evenimente ce reprezintă noutăți ale actualei ediții. Vor fi, de asemenea, 15 programe asociate.

Ca și în edițiile precedente, vom asculta zilnic, la București, mari orchestre ale lumii, orchestre, cu câte două concerte, de pildă, Berliner Philharmonic, care va deschide festivalul, astăzi, 31 august, ora 19.30, la Sala Palatului, cu Rapsodia română nr. 2 în Re major de George Enescu și Simfonia a IX-a în re minor de Beethoven, dirijor: Kirill Petrenko.

 Vedete invitate la festival: sopranele Kristine Opolais, baritonul Sir Bryan Terfel, violoniștii David Grimal, Gidon Kremer și Maxim Vengherov (și ca dirijor al Orchestrei Filarmonicii din Monte-Carlo), violoncelistul Gautier Capuçon, pianiștii Elisabeth Leonskaia și Gerhard Oppitz. Printre artiștii care se vor afla în premieră în România, cu ocazia acestei ediții a Festivalului “Enescu” se numără: actrița de Oscar Marion Cotillard, care o va interpreta pe legendara Jeanne d'Arc pe scena Ateneului Român, în oratoriul lui Arthur Honegger, sub bagheta dirijorului Alexandre Bloch, soprana Diana Damrau, mezzsoprana Joyce DiDonato, dirjorii Kirill Petrenko și René Jacobs, tenorul Rolando Villazón și violonista Julia Fischer.

În seriile “Muzica Secolului XXI” și Forumul Internațional al Compozitorilor, participarea este din ce în ce mai puternică, mari compozitori contemporani acceptând invitația la această ediție a Festivalului: de la Michael Nyman la Usuk Chin, compozitorul polonez Krzysztof Penderecki, pianista și compozitoarea de origine rusă stabilită în America, Lera Auerbach.

Dintre vedetele invitate în festival, amintim: sopranele Kristine Opolais, baritonul Sir Bryan Terfel, violoniștii David Grimal, Gidon Kremer și Maxim Vengherov (și ca dirijor al Orchestrei Filarmonicii din Monte-Carlo), violoncelistul Gautier Capuçon, pianiștii Elisabeth Leonskaia și Gerhard Oppitz. Printre artiștii care se vor afla în premieră în România, cu ocazia acestei ediții a Festivalului “Enescu” se numără: actrița de Oscar, Marion Cotillard, care o va interpreta pe legendara Jeanne d'Arc, pe scena Ateneului Român, în oratoriul lui Arthur Honegger, sub bagheta dirijorului Alexandre Bloch, soprana Diana Damrau, mezzsoprana Joyce DiDonato, dirjorii Kirill Petrenko și René Jacobs, tenorul Rolando Villazón și violonista Julia Fischer.

Ediția din 2019 a Festivalului “Enescu”, în care sunt programate 32 de lucrări de George Enescu, include și o inițiativă deosebită, care, la rândul ei, constituie o notă distinctivă conferită festivalului de la București: șapte orașe și cinci țări -  Germania, Belgia, Italia, Canada și Moldova - vor găzdui în acest an reprezentații asociate Festivalului Internațional “George Enescu”, onorând astfel extraordinara moștenire muzicală a marelui compozitor român. Simfonia a III-a în Do major, op. 21 de George Enescu va fi interpretată la Florența și la Berlin, pe 8 și, respectiv, 22 septembrie, de două orchestre-reper ale muzicii clasice internaționale: Orchestra și Corul Maggio Musicale Fiorentino, cu Fabio Luisi la pupitru, și Orchestra Simfonică a Radiodifuziunii din Berlin, sub bagheta dirijorului Vladimir Jurowski. Cele Șapte cântece pe versuri de Clément Marot de George Enescu, în versiunea Kristinei Opolais, fac parte din programul Capelei de Stat din Dresda (dirijor Myung-Whun Chung, 2 septembrie 2019), lucrarea fiind inclusă și în concertul de la București (9 septembrie, ora 20.00, Sala Palatului). La Toronto și Montréal sunt programate recitaluri camerale cuprinzând și piese de George Enescu.

Concerte în cadrul Festivalului Internațional “George Enescu” vor avea loc și în alte șapte orașe din țară: Cluj-Napoca, Timișoara, Iași, Sibiu, Târgu-Mureș, Bacău și Târgoviște. 

Lasă un comentariu