VILA CUIBUL LINIȘTIT - DIN GRĂDINA CASTELULUI REGINEI MARIA - DIN BALCIC

Distribuie pe:

De pe veranda etajului al treilea se deschide o priveliște extraordinară spre mare și spre mori. Sala cea mare era folosită ca salon de dormit pentru Regina Maria. Ca și în celelalte încăperi, și aici se află o mulțime de vase din cupru și obiecte de anticariat. Într-unul din colțurile sălii, în spatele frumoasei uși de lemn, mai multe trepte duc spre terasa inelară a minaretului. Minaretul nu are o valoare religioasă, ci, mai degrabă, este o reverență față de tradițiile culturale balcanice. O scară imaginară spre stele sau un far pentru cei pe care îi prinde întunericul pe mare. Priveliștea care se deschide de la micuțul balcon inelar, la apusul soarelui, este deosebit de frumoasă, iar luna se ridică pe cer înainte de apusul soarelui. Vântul face ca harpa eoliană din vârful minaretului să zornăie ca un râset.

În fundul sălii însorite se află patul Reginei. De aici, printr-o ușă îngustă, se intră în baia reginei. Aceasta este decorată în stil oriental, cu o vană luxoasă în centru și alte patru vane de marmură mai mici, cu robinete pentru apă rece și apă caldă. Pentru a avea apă caldă, în clădire a fost montată o instalație de aburi specială. Până la baie se află budoarul Reginei, cu lavoar din marmură galbenă și o oglindă mare cu o ramă somptuoasă. Coridorul îngust duce spre dormitoarele anturajului, în cabinetul Mariei, printre tablourile pictate chiar de ea, se află și reproducții ale lui Bioclin.

Astăzi, în aceste încăperi se află muzeul expoziției. Au fost păstrate o parte din obiectele și amenajările autentice care au aparținut Reginei și icoanele originale din capela Stella Maris. Fotografiile de arhivă o arată pe Regină, în diferite perioade ale vieții, cu îmbrăcămintea și ținuta specifice ei.

Lasă un comentariu