A FOST FINALIZATĂ INTERVENȚIA LA BISERICA DE LEMN DIN CUȘTELNIC

Distribuie pe:

Ambulanța pentru Monumente - Transilvania Sud anunță, printr-un comunicat postat pe pagina se socializare, că, sub coordonarea Asociației Monumentum, au fost finalizate lucrările de reabilitare la Biserica de lemn “Sf. Nicolae” din localitatea Cuștelnic, considerată drept unul dintre cele mai vechi și mai valoroase monumente din lemn de pe cuprinsul Transilvaniei. “Atrage atenția prin proporții, detalii cioplite meșteșugit, fragmente de pictură și inscripții sculptate sau pictate la interior. Datează de la mijlocul veacului al XVIII-lea și a fost pictată în mai multe etape. O parte din inscripțiile sale - câte s-au descifrat - vorbesc despre familii de donatori, meșteri și preoți locali din vremea împăratului Iosif al II-lea. În anul 1940, acoperișul bisericii este restaurat cu sprijinul unei donații de 10.000 lei de la Nicolae Iorga. Acest deosebit depozitar de valori artistice și documentare a avut în mai multe rânduri probleme legate de întreținere. După 2009, din cauza spărturilor din învelitoarea din lemn a ajuns sub o prelată, care a accentuat și mai mult degradările.

După evaluarea din teren și realizarea documentației de către specialiști, s-a trecut la înlocuirea pieselor degradate ale șarpantei și ale pereților de pe partea nordică și la realizarea unei noi învelitori după modelul cel mai vechi identificat în documentația oferită de Institutul Național al Patrimoniului (INP). Pe biserică s-a montat un paratrăsnet nou. Lucrarea, foarte complexă, a început în 27 mai și s-a realizat în mai multe etape. Ne bucurăm că avizul a venit într-un timp record de la Ministerul Culturii”, detaliază autorii, mulțumind, totodată, alături de reprezentanții Asociației Monumentum, celor care au făcut posibilă această intervenție: comunitatea din satul Cuștelnic, preotul paroh Ovidiu Găinar și soția, Elena, Consiliul Județean Mureș, Primăria Târnăveni, Arhiepiscopia Ortodoxă Alba Iulia, Prințul de Wales și Anglo Romanian Trust for Traditional Architecture, experților, pictorilor restauratori etc.

În timpul șantierului de la Cuștelnic, 60 de voluntari implicați în intervențiile de urgență au primit vizita Alteței Sale Regale, Prințul de Wales, primul și cel mai fidel susținător al proiectului “Ambulanța pentru Monumente”. Prințul de Wales a vizitat monumentul și expoziția din incintă care ilustra cele peste 20 de intervenții din proiect, a discutat cu fiecare dintre voluntari și s-a interesat de planurile de viitor ale asociațiilor și instituțiilor partenere, se mai arată în comunicat.

Ambulanța pentru Monumente Transilvania Sud este un proiect inițiat de Asociația Monumentum și susținut de către Alteța Sa Regală, Prințul de Wales, și de către societatea civilă din toată țara. Proiectul își propune să acționeze eficient în domeniul salvării patrimoniului imobil prin punerea în siguranță a unor obiective importante, aflate în stare avansată de degradare sau de precolaps. Până în prezent au fost realizate șase intervenții pe astfel de obiective din sudul Transilvaniei: Poarta Brîncovenească din Sâmbăta de Sus, Biserica fortificată din Velț, Monumentul Eroilor din Seleuș, Biserica ortodoxă din Gherdeal, ruina turnului de apărare din Apața și halta CFR din Șaeș.

 

Lasă un comentariu