BENEFICIILE SOMNULUI ÎN AER LIBER

Distribuie pe:

Un studiu realizat de Universitatea din Colorado a descoperit că persoanele care au petrecut noaptea într-un cort sau într-un hamac au dormit în medie 10 ore și că s-au dus la culcare cu două ore mai devreme decât ar fi făcut-o acasă.

Cercetătorii americani, citați de descopera.ro, ne dezvăluie și motivele pentru care ar trebui să încercăm să dormim cât mai des în aer liber, astfel:

Suntem expuși la lumina naturală - Expunerea la lumina naturală va reseta și va regla ceasul corpului uman. Dacă vrem să dăm uitării nopțile nedormite, ar trebui să luăm în considerare să dormim departe de tehnologie.

Nivelul de melatonină se schimbă - Acest studiu sugerează că lumina artificială de pe smartphone sau computer poate reduce nivelul de melatonină, ceea ce afectează calitatea somnului. Acesta este un motiv serios pentru care ar trebui să încercăm să dormim în aer liber, atât cât se poate.

Îmbunătățește imunitatea - Petrecerea zilnică în jur de două ore în pădure aduce beneficii precum scăderea tensiunii arteriale, concentrație scăzută de cortizol (hormonul stresului), ritmuri de puls mai mici și niveluri mai mari de globule albe. Atunci când petrecem un timp în pădure, substanțele chimice pe care copacii le degajă ne protejează. Mai mult, o noapte de somn în aer liber ne poate stimula activitatea imunitară pentru cel puțin o săptămână!

Funcțiile creierului și ale organismului se îmbunătățesc - Creierul nostru folosește mult oxigen pentru a funcționa așa cum trebuie. La fel se întâmplă și cu mușchii noștri. Nu este niciun secret că, cu cât inspirăm mai mult oxigen, cu atât e mai bine pentru noi. Așadar, dormitul afară nu este doar o experiență relaxantă și lipsită de tehnologie, dar îi face bine și creierului și corpului nostru.

Nivelul de stres scade - În zilele noastre, aproape toți oamenii sunt stresați. Chiar și privitul unei fotografii cu un copac poate reduce stresul, iar privitul la un copac real va fi și mai benefic pentru sănătatea noastră mintală. Pe lângă aceasta, sunetele din natură ne liniștesc pentru că au calități relaxante.

Nu mai inspirăm aerul altcuiva - Dacă lucrăm într-un birou sau ne petrecem mult timp într-un spațiu închis și fără ventilație corespunzătoare, nivelul de dioxid de carbon crește. Acest lucru ne face să fim mai puțin productivi și să întâmpinăm probleme de respirație sau dureri de cap. Dacă vrei să finalizezi curând un proiect important, trage un pui de somn afară pentru a-ți aerisi creierul!

Lasă un comentariu