FAPT DIVERS PE MAPAMOND

Distribuie pe:

Stare de urgență decretată în Puerto Rico, înaintea sosirii furtunii tropicale Dorian

Guvernul Statelor Unite a decretat marți stare de urgență pentru Puerto Rico, aprobând un program de ajutor în caz de dezastru pentru această insulă din Marea Caraibilor, care ar putea fi lovită în mod direct de furtuna tropicală Dorian, informează miercuri DPA.

Decizia a fost luată după ce Administrația Națională Oceanică și Atmosferică (NOAA) din Statele Unite a activat marți o monitorizare de uragan pentru Puerto Rico, ca urmare a creșterii în intensitate a furtunii Dorian.

Furtuna Dorian este așteptată să lovească miercuri Puerto Rico, potrivit NOAA.

Declarația care decretează starea de urgență, emisă de președintele american Donald Trump, autorizează Agenția Federală pentru Managementul Situațiilor de Urgență din cadrul Departamentul pentru Securitate Internă (FEMA) să ofere asistență și să coordoneze intervenția în caz de dezastru după trecerea furtunii.

Acest teritoriu al Statelor Unite, unde trăiesc circa 3,4 milioane de locuitori, este afectat frecvent de furtuni tropicale și uragane. Regiunea se confruntă în continuare cu efectele distrugerilor cauzate de Uraganul Maria, care a provocat moartea a mii de persoane în septembrie 2017.

 

O capsulă Dragon a revenit pe Terra, aducând la sol numeroase mostre științifice

O capsulă Dragon, fabricată de compania SpaceX, a revenit pe Terra după ce s-a desprins cu succes de Stația Spațială Internațională (ISS) marți, aducând la sol numeroase echipamente și mostre științifice, informează Xinhua.

Vehiculul a părăsit stația la ora 14.59 GMT, începând apoi o călătorie spre Terra ce a durat aproape șase ore. Dragon a amerizat în Oceanul Pacific la ora 20.21 GMT, la o distanță de aproximativ 483 de kilometri sud-vest de Long Beach, California, potrivit agenției spațiale americane (NASA). O navă de recuperare a avut misiunea de a extrage capsula din apele oceanului.

SpaceX, care efectuează pentru NASA zboruri de tip cargo, a lansat această capsulă Dragon pe 25 iulie,

într-o misiune de aprovizionare a ISS. Dragon a avut la bord o încărcătură de 2.268 de kilograme reprezentând experimente științifice, provizii pentru astronauții de pe ISS și componente hardware.

Capsula americană a adus înapoi pe Terra o încărcătură de peste 1.200 de kilograme, reprezentând materiale folosite în cadrul experimentelor realizate pe orbita terestră și alte echipamente.

Printre cercetările orbitale s-a aflat și un experiment prin care oamenii de știință doresc să înțeleagă mai bine evoluția maladiei Alzheimer în condiții de microgravitație. Experimentul a analizat dacă microgravitația afectează formarea filamentelor amiloide, fapt ce ar putea să reprezinte un posibil risc pentru astronauții care participă la zboruri îndelungate.

Un alt experiment readus pe Terra a testat transferul de fluide dintr-un rezervor rigid într-un rezervor flexibil realizat dintr-un elastomer de siliciu, care se poate comprima și extinde pe măsură ce se umple. O astfel de proprietate ar face posibilă alimentarea micilor sateliți în timp ce aceștia se află deja pe orbită, nu înainte de lansare, obținând astfel o economie importantă de masă și de volum în momentul lansării.

Capsula Dragon nu se autodistruge prin ardere la reintrarea sa în atmosfera Pământului și, din acest motiv, este cel mai potrivit vehicul spațial pentru a readuce pe Terra nu deșeuri, care trebuie să fie arse, ci materiale care urmează să fie examinate de oamenii de știință.

 

Un tânăr a aruncat în râu o mașină BMW dăruită de tatăl său...

Un tânăr din India a aruncat în apele râului o mașină BMW, pe care tatăl său i-o făcuse cadou de ziua lui, pentru că nu era Jaguarul pe care și-l dorise. Mai multe persoane au încercat să scoată mașina din apă, iar imaginile filmate au devenit virale, relatează ziarul La Vanguardia.

Faptele s-au petrecut în Yamuna Nagar (Hayana, India): tânărul primise în dar de ziua lui o mașină BMW, în valoare de 50.000 de dolari. Se pare însă că nu a fost ceea ce își dorea, având în vedere că el îi ceruse tatălui său un Jaguar.

Prin urmare, într-un acces de furie, el a decis să arunce mașina într-un râu și să filmeze totul, pentru a trimite imaginile tatălui său.

Mai multe persoane au încercat să scoată din râu mașina, care, după ce a plutit o perioadă de timp, a sfârșit prin a fi înghițită de ape.

Poliția investighează incidentul, iar tânărul a fost reținut pentru a fi interogat despre cele întâmplate.

Autorul faptelor a înregistrat momentul în care mașina cade în apă și a postat imaginile pe rețelele de socializare.

Videoclipul postat pe Youtube arată momentul în care mai multe persoane încearcă să scoată mașina BMW scufundată pe jumătate în râu, înainte ca aceasta să fie înghițită de ape.

 

Două decese în urma ploilor diluviene...

Autoritățile japoneze au emis miercuri alerte la nivelul maxim în urma ploilor torențiale înregistrate în sud-vestul Japoniei, în special pe insula Kyushu, unde inundațiile majore au provocat deja cel puțin două decese, informează AFP.

Cadavrul unui bărbat a fost descoperit în mașina sa, luată de ape, în prefectura Saga, a declarat un oficial local pentru AFP.

De asemenea, un octogenar a murit înecat în circumstanțe similare în prefectura Fukuoka, în timp ce încerca să iasă din autovehiculul blocat de apele în creștere, potrivit autorităților locale.

Purtătorul de cuvânt al guvernului, Yoshihide Suga, a raportat că o altă persoană din prefectura Saga se află în “stop cardiorespirator” - o expresie folosită în Japonia pentru a vorbi despre un deces încă neconfirmat oficial de către un medic.

“Poliția și pompierii au primit, de asemenea, numeroase apeluri de urgență”, a completat Suga.

“Au fost raportate numeroase daune în diferite zone din cauza râurilor ieșite din matcă, a alunecărilor de teren și a caselor inundate”, a declarat purtătorul de cuvânt al guvernului, adăugând că amploarea pagubelor s-ar putea agrava în următoarele ore.

Pe baza avertizărilor meteorologice de un nivel excepțional, autoritățile locale au emis ordine de evacuare (care nu sunt însă obligatorii) pentru 670.000 de locuitori, după ce în cursul dimineții fusese emis un ordin vizând 240.000 de persoane.

Circa alte un milion de persoane au primit, de asemenea, recomandări de evacuare.

“Riscul de dezastru este extrem de mare”, a declarat un oficial al Agenției naționale de meteorologie în cadrul unei conferințe de presă, organizate de urgență miercuri dimineața.

Televiziunile au difuzat imagini în care se puteau vedea cartiere întregi inundate și mașini aproape complet sub ape.

Japonia, în special partea sa sud-vestică, se confruntă anual cu episoade de precipitații intense, deseori în timpul trecerii unui taifun, ceea ce nu este cazul de data aceasta.

Aceste precipitații duc la inundații gigantice și la alunecări de noroi care se pot solda cu victime. În iulie 2018, peste 200 de persoane și-au pierdut viața în urma inundațiilor înregistrate în Japonia, amintește AFP.

 

Mesaj vechi de 50 de ani, într-o sticlă lansată la apă

Un bărbat din statul american Alaska a găsit un mesaj într-o sticlă aruncată în apă în urmă cu 50 de ani de un marinar aflat pe un pescador rusesc, relatează UPI.

Tyler Ivanoff a declarat că se afla în nordul Mării Bering când a găsit sticla în care se afla un mesaj cu data de 20 iunie 1969.

Ivanoff a apelat la rețelele de socializare pentru a traduce mesajul scris în limba rusă de un marinar aflat la bordul navei de pescuit Sulak din cadrul flotei de pescadoare din Orientul Îndepărtat al Uniunii Sovietice.

Marinarul a scris că nava se afla în largul orașului Vladivostok. Potrivit informațiilor de arhivă, Sulak a fost dezafectată în anul 1992.

“Sănătate, mulți ani și navigare plăcută”, a scris marinarul.

 

Sute de crabi au invadat un cartier din Florida

O femeie din statul american Florida a surprins în imagini sute de crabi care au invadat străzile, pajiștile și trotuarele din cartierul său, relatează UPI.

Abriel Arnel a filmat grupurile de crustacee din specia de crab terestru albastru care au ajuns în zona Stuart din Florida.

“Am înțeles că sunt crabi albaștri. Se pare că pe parcursul anului stau în vizuine, iar în timpul acestui sezon - sezonul de reproducere - ies afară când sunt ploi torențiale”, a declarat Arnel pentru WOFL-TV.

Femeia a adăugat că dimineața a găsit mai mulți crabi în fața ușii de la intrarea în casă.

“Locuim aici de câțiva ani și nu am mai văzut așa de mulți”, a spus ea.

Cercetători de la Universitatea din Florida au declarat că, în general, sezonul de reproducere și migrația femelelor de crab terestru albastru atinge punctul maxim în lunile octombrie-noiembrie.

Migrația crabilor vine la doar câteva săptămâni după ce un bărbat din localitatea Port St. Lucie din Florida a distribuit pe rețelele de socializare imagini video cu veranda sa invadată de zeci de crabi ieșiți din vizuini în timpul ploilor torențiale.

 

Dispozitiv pentru vapare, explodat în buzunar

Un tânăr din Marea Britanie s-a ales cu arsuri de gradul trei și autoturismul i-a luat foc după ce un dispozitiv pentru vapare i-a explodat în buzunar în timp ce se afla la volan, informează Live Science, care citează presa britanică.

Will Hawksworth, 24 de ani, se întorcea spre casă de la cumpărături, la volanul mașinii sale, când bateria dispozitivului e-cigarette, aflat în buzunarul unei jachete, a explodat, iar jacheta a luat foc.

“Până am reușit să opresc mașina, eram aproape cuprins de flăcări”, a relatat Hawksworth. Tânărul a reușit să iasă din vehiculul care a luat foc. El era însoțit de prietena sa, care a scăpat nevătămată. Transportat la spital, Hawksworth a fost diagnosticat cu arsuri de gradul doi și trei pe piept și abdomen.

Exploziile dispozitivelor de vapare sunt foarte rare, însă sunt foarte periculoase, conform Administrației Americane pentru Alimente și Medicamente (FDA). Pentru a preîntâmpina acest pericol, FDA recomandă evitarea lăsării dispozitivelor de tip e-cigarette la încărcat nesupravegheate, peste noapte, evitarea folosirii altor încărcătoare în afara celui oferit de producători, înlocuirea bateriilor acestor dispozitive în cazul în care se udă sau suferă alte stricăciuni, precum și amplasarea acestor dispozitive în locuri ferite de căldură sau de frig, amintind că acestea nu trebuie lăsate expuse direct la soare sau lăsate în mașină pe timpul verii sau al iernii, pentru perioade lungi de timp.

În luna iunie, medicii au raportat cazul unui adolescent grav rănit după ce un dispozitiv de tip e-cigarette i-a explodat în gură, fracturându-i maxilarul, mai notează Live Science.

 

Doi pui gemeni de urs panda s-au născut în Belgia

Parcul zoologic belgian Pairi Daiza a anunțat nașterea a doi pui de panda gigant, la trei ani după venirea pe lume a unui alt pui de panda, Tian Bao, o premieră la acel moment în Belgia, informează AFP.

“Echipele de la Pairi Daiza și Centrul de Conservare și Cercetare din China pentru Panda Gigant din China au imensa bucurie de a anunța nașterea a doi pui de panda gigant”, a informat un comunicat.

Data nașterii puilor - 8 august sau 08/08 - este cu atât mai specială în contextul în care 8 este cifra norocului în cultura chineză.

Împrumutați de China pentru 15 ani, părinții celor doi - femela Hao Hao și însoțitorul ei, Xing Hui, au fost întâmpinați cu mare bucurie în Belgia în februarie 2014, devenind rapid una dintre principalele atracții ale parcului Pairi Daiza.

Pe 2 iunie 2016 s-a născut un pui mascul, care a primit numele de Tian Bao (“Comoara din cer” în mandarină).

“Până în prezent, 11 exemplare de panda gigant născute în captivitate s-au reîntors în sălbăticie. Dintre acestea, nouă sunt încă în viață”, a indicat parcul Pairi Daiza.

Lasă un comentariu