OAMENI CU CARE NE MÂNDRIM

Distribuie pe:

În lucrarea preotului Sorin Ciprian Bogdan și a profesorului Gheorghe Mircea, intitulată “File monografice” -Milășel - apărută în anul 2014 la editura “Nico”, Târgu-Mureș, la subcapitolul “Oameni cu care ne mândrim”, pe lângă eminentul cărturar, mare și distins luptător pentru Marea Unire, avocatul dr. Ioan Harșia, este amintit și fratele său, Harșia Iustin Iustinianus, profesor de istorie, născut la 22 decembrie 1869 în Milășel, mort la 6 octombrie 1923 la Târgu-Mureș.

Din lucrarea doamnei Ana Todea, intitulată “Portrete mureșene”, Biblioteca Județeană Mureș, 2013, pag. 189, spicuim câteva date biografice interesante despre importantul cărturar cu care se pot mândri milășenii, crăieștenii, dar chiar și târgumureșenii.

Și-a făcut studii la Gimnaziul Intern Reghin, Liceul romano-catolic Târgu-Mureș (clasa a V-a), Liceul greco-catolic Blaj (1889), Academia Teologică Blaj (2 ani), continuând la Budapesta, obținând diplomă de teolog (1893), Facultatea de Filozofie a Universității Cluj (1896), obține diplomă de profesor de istorie și limba germană pentru școli secundare (1898).

Lucrează ca profesor suplinitor la Școala superioară reală din Kormoczbanya (Ungaria) - 15 martie 1897 - 1 septembrie 1898, apoi lucrează ca profesor suplinitor la Școala reală superioară din Odorhei (1916). După Odorhei va lucra profesor la Stolyca Kormoczbanya până la 1 iunie 1919, când este numit profesor titular la Liceul Alexandru Papiu Ilarian din Târgu-Mureș (1919-1923).

Prin Ordin al Direcției Regionale Cluj, este numit director al Liceului Alexandru Papiu Ilarian ( 15 aprilie 1920 - 1 august 1920 ).

A publicat “Anuarul Liceului” Al. Papiu Ilarian pe anul 1919-1920, Târgu-Mureș, 1920.

Am rememorat această modestă însemnare, acum, în prag de Nou An Școlar, pentru a evidenția faptul că la dezvoltarea învățământului românesc mureșean, dar și național din Transilvania, și-au adus o modestă contribuție de buni și vrednici români din zona Mureșului și Târnavelor, dar și din Câmpia Transilvană. Este un exemplu minor, dar să nu uităm ce perioadă grea și frământată era după Unirea cea Mare din 1918, dar și de după intervenția Armatei Române până la ocuparea Budapestei și eliminarea regimului bolșevic a lui Bella Kun, la care au participat, spre mândria lor, și un număr important de voluntari ardeleni.

Despre fratele profesorului Harșia Iustin Iustinianus, avocatul dr. Ioan Harșia, delegat al Câmpiei și Văii Mureșului Superior la Marea Unire, senator al Partidului Poporului, pentru scurt timp și primar al Târgu-Mureșului (22 octombrie 1920, 22 decembrie 1922), vom mai reveni dacă vom avea ocazia.

Am consemnat cu tot respectul nostru o mică filă din această perioadă centenară de istorie mureșeană.

Familia Harșia din Milășel

Prof. pensionar Gheorghe Mircea - Crăiești

Prof. Ovidiu Artimon Mircea - Lic. Tehnologic “Vasile Netea” - Deda

Lasă un comentariu