LA JUDECATA LUI EMINESCU - DR. MIHAI TÎRNOVEANU: MI SE PARE HALUCINANT SĂ FIU CHEMAT PENTRU A DA SOCOTEALĂ DE GÂNDURILE, TEXTELE, ACȚIUNILE MELE ÎN SLUJBA NEAMULUI ȘI ȚĂRII

Distribuie pe:

În ziua de 27 august, dr. Mihai Tîrnoveanu, președintele Asociației “Calea Neamului”, a fost citat să se prezinte la Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD), pentru a răspunde unor acuzații de incitare la ură interetnică și religioasă, comportament discriminatoriu față de comunitatea maghiară, precum și pentru citarea, pe pagina sa de socializare, a unui fragment din publicistica lui Eminescu. Reclamanta - Fundația Szekler Monitor - consideră că în textul respectiv se fac afirmații denigratoare față de maghiari.

Câteva zeci de tineri l-au însoțit și l-au așteptat pe Tîrnoveanu în fața clădirii CNCD, în ziua judecății, pe care “pârâtul” o descrie astfel:

“A fost o zi tulburătoare, plină... dosare, acuzații, apărări, om iubit lăsat cu griji acasă... dar și cu foarte multă dragoste românească din partea voastră, atât de puternic exprimată prin prezența oamenilor veniți pentru a susține Idealul Libertății de a fi Român, de la sute de kilometri depărtare, dar și din București, cât și prin rugăciunile, mesajele sau, pur și simplu, gândurile bune care au ajuns cu toate în inima mea, întărindu-mi convingerea că merg, mergem împreună de fapt, pe un drum bun. Atmosfera din cadrul ședinței de audiere CNCD nu a fost una ostilă. Trag nădejde că dosarul va fi soluționat într-un mod obiectiv. Mi s-au pus diferite întrebări la care am răspuns, zic eu, bine și, totodată, conform adevărului.

Mi se pare, totuși, halucinantă această realitate, având senzația trăirii unui film absurd, că a trebuit să mă apăr... pentru ce? Nopți întregi îmi tot bubuia capul atât mie, cât și celor care m-au ajutat extrem de mult la întocmirea apărării scrise, Florin Palas, Silvian Emanuel Man, Marina Ioana Alexandru, Adrian Aciu, cărora le mulțumesc din tot sufletul pentru acest lucru, de situația “exemplară” de a-l “apăra” și “justifica” pe Mihai Eminescu, spre exemplu; adică noi, niște simpli muritori, să-l “judecăm” pe Nemuritor? Doamne iartă-ne! Dar cine suntem noi, să-l judecăm pe Eminescu, atunci când el trebuie să ne judece pe noi, căci el este Reperul fundamental al Neamului?

Mi se pare halucinant să fiu chemat pentru a da socoteală de gândurile, textele, acțiunile mele în slujba Neamului și Țării. Să dovedesc că a existat maghiarizare, că unii chiar vor regiuni autonome, că alții trădează, că unele legi sunt rele, că am voie în general să spun Nu sau Da.

Cineva mi-a spus odată că merg pe o ață întinsă fără a avea dedesubt plasă de siguranță, ci doar cărbuni încinși... se pare că așa este. Ajungem să ne controlăm fiecare cuvânt sau expresie la fel ca pe timpul comunismului, se creează noile abecedare, noile manuale ale exprimării. Ziua nu avea cum să se sfârșească altfel, decât tot lângă Domnul Eminescu, la Crucea de la căpătâiul lui pe care cu toții trebuie să o ducem în spate, să ne-o asumăm. Căci Gândul, Cuvântul, Acțiunea Românească trebuiesc astăzi, poate mai mult ca oricând, asumate. Reeducarea a început, noi rămânem lângă Eminescu”.

După audierea dr. Tîrnoveanu, grupul de tineri s-au deplasat la mormântul lui Mihai Eminescu, unde au depus coroane de flori.

 

Lasă un comentariu