TABĂRA TEMATICĂ: “SATUL TRADIȚIONAL ROMÂNESC”

Distribuie pe:

Cu binecuvântarea IPS Irineu, Arhiepiscopul Alba Iuliei, în perioada 25-28 august 2019 s-a desfășurat această tabără tematică, dedicată “Anului omagial al satului tradițional românesc”, așa cum 2019 a fost declarat de către Sf. Sinod al BOR.

Activitatea a fost realizată cu sprijinul Primăriei și Consiliului local Cristești, Parohia Ortodoxă Română “Sf. Arhid. Ștefan” și grupul de părinți al copiilor ce formează Grupul de cateheză parohială din cadrul parohiei noastre, motiv pentru care se cuvine să mulțumim tuturor din inimă.

Încerc astăzi să redau textul alcătuit de Alexia și Tania Moldovan, înainte de a pleca în această tabără:

“Poate că astăzi e altfel. Poate că nici satul nu mai e cel pe care ni-l descriau Rebreanu sau Blaga și poate că nici locuitorii lui nu mai sunt țăranii de odinioară, cei care își amestecau sudoarea, lacrimile și sângele cu lutul plămădirii veșniciei. Dar, cum se spune despre suflet, că e veșnic, nici sufletul satului românesc n-a murit, ci a pornit într-un fel de transhumanță prin generații, din suflet în suflet de om, găsindu-și sălaș în inima și mintea celor care își au rădăcinile în el, chiar dacă ei sunt orășenii de astăzi.

Această tabără are ca și scop să îi ajute pe copii să cunoască și să valorifice spiritualitatea și tradițiile specifice satului tradițional românesc. Importanța taberei este ca noi să identificăm punctele comune dintre satul tradițional românesc și cel contemporan, scoase în evidență de frumusețea lor în trecut și în prezent, tradiția și portul popular, unitatea de credință și de neam, păstrată prin preoți, învățători, profesori, primari gospodari și oameni vrednici ai satului românesc.

Adesea, părinții ne vorbesc despre copilăria și tinerețea lor. Ne încântă povestirile despre jocul din sat, mersul la Biserică în duminici și în zilele de mare praznic, despre seceratul grânelor, șezătorile de iarnă și doinele unor femei cu har.

Tabăra aceasta, ne dă ocazia, nouă, copiilor, să interacționăm cu realitățile satului românesc maramureșean, de această dată, cu cele trecute și cu cele prezente”.

(Alexia și Tania Moldovan)

Într-adevăr, aceste rânduri scrise, înainte de tabără, au prins viață prin toate activitățile desfășurate de noi în tabără: pictură, desen, muzică, teatru, vizitele avute în diferite gospodării și case tradiționale maramureșene, unde contemporanul a putut sta la masă cu tradiționalul. Ceea ce a fost cel mai emoționant și dătător de nădejde pentru viitorul acestei nații au fost oamenii pe care i-am întâlnit și care cu suflet ne-au făcut să medităm serios la frumosul acestei țări, oameni păstrători de tradiții și continuatori ai străbunilor lor: nu aș vrea să uit pe nimeni, dar trebuie să mulțumim gazdelor de la Pensiunea Cosău, din localitatea Călinești, județul Maramureș, doamnei Maria în special, doamnei Măriuca Nemeș Verdeș, ghidul nostru prin tradițiile locului satelor Maramureșului istoric, tanti Voichița, cea care ne-a dat posibilitatea să vedem cum arătăm fiecare dintre noi în straiele populare maramurășene, părintelui paroh din localitatea Călinești și tuturor celorlalți.

Personal, aș dori să mulțumesc copiilor pentru cumințenia de care au dat dovadă, autorităților locale pentru sprijin, la fel și părinților implicați și nu pot decât să fiu recunoscător cerului pentru lucrarea prin care ne-a făcut pe toți cei implicați să ne gândim pentru o clipă că viitorul este bun dacă ne străduim să îl clădim pe o temelie bună.

Închei cu cuvintele copilașilor mai mici, participanți în tabără, Filip și Luca, care la despărțire mi-au spus: “Abia așteptăm următoarea tabără”. Doamne ajută!

Lasă un comentariu