DOINA POLOGEA - O FEREASTRĂ SPRE SACRU - INTRODUCERE ÎN OPERA LUI BARTOLOMEU VALERIU ANANIA EDITURA LIMES/ RENAȘTEREA, CLUJ-NAPOCA, 2018

Distribuie pe:

DOINA POLOGEA, membră a Uniunii Scriitorilor din România - Filiala Târgu-Mureș, este absolventă a Colegiului Național “Al. Papiu Ilarian” din Târgu-Mureș (1977) și a Facultății de Planificare și Cibernetică Economică (ASE) București (1981). Masterat cu tema “Literatura română în context universal” la Facultatea de Litere a Universității din Craiova, absolvit în 2009 cu dizertația “Identitate culturală românească”. Doctorat în filologie la Universitatea “Petru Maior” din Târgu-Mureș.

A publicat poezii, proză, a realizat dramatizări după opera de Frații Grimm, Marin Sorescu, Michael Ende și piesa de teatru Prințul din piper, transpuse pe scena Teatrului pentru Copii și Tineret “Colibri” din Craiova.

Este prezentă în antologii precum SORESCU'S CHOICE, Young Romanian Poets ș.a. Printre volumele publicate se numără: Pescărușii nu se tem de furtună (povestiri, Ed. Ion Creangă, București, 1988); Muntele și oglinda (proză scurtă, Ed. Scrisul Românesc, Craiova, 1991, în manuscris), pentru care i-a fost decernat Premiul pentru proză al revistei “Ramuri”, acordat de Marin Sorescu; Noi povestiri după piesele lui Shakespeare, precum și volumele de versuri: Fantastica făclie (2002), Părtașii Taborului (2007), Tărâmuri și purpuri (2011) ,Omul care și-a pierdut numele (2014).

Lucrarea ce ni se propune a fost, în forma sa inițială, teza de doctorat de la Universitatea “Petru Maior” din Târgu-Mureș, sub îndrumarea prof. univ. dr. Cornel Moraru și prof. univ. dr. Iulian Boldea. Prefața este semnată de prof. univ. dr. Dorin Ștefănescu, universitarul remarcând îmbinarea dintre erudiție, “manifestată adesea prin contextualizări și raporturi comparative nimerite”, și “suflul liric ce traversează textul, o empatie care nu parazitează înțelegerea ci, dimpotrivă, o rafinează”.

“Autoarea dovedește experiență a scrisului și provoacă pagini foarte consistente de sinteză și analiză, într-o cercetare acribioasă a aspectelor abordate. Pasiunea evidentă pentru tema aleasă, participarea afectivă uneori, hărnicia documentară, orientarea sigură într-o problematică altfel destul de dificilă, efortul de a fructifica în chip creator informația, de a găsi elemente de conexiune între filologie și teologie, de a propune puncte de vedere pertinente și de a se face convingătoare fac o bună impresie în economia lucrării. Nu ezit să cred că această lucrare ar putea deveni un reper în cercetarea științifică a operei lui Bartolomeu Valeriu Anania”, afirmă filologul și teologul prof. univ. Ovidiu Moceanu.

Lasă un comentariu